4 yin 6 yang

A lazítás minőségi rétegei, ahogyan Han Kui-Yuan mester érzékeltette számunkra.

1 yin 9 yang

Botszerű merevség, az erő a mellkasban koncentrálódik, és nem tud lejjebb ereszkedni. A mozgás robotszerű, szögletes rugalmatlan mozdulatok jellemzik.

2 yin 8 yang

Olyan akár a bambusz. Érti, érzi az alapelveket, az erő már képes leereszkedni a talpakig. Érti az erőt, nem túl merev már, de még nem rugószerű. Meg tudja valósítani az emelkedés-süllyedés, nyitás-zárás és elcsavarodás alapelveit.

3 yin 7 yang

Olyan akár egy korbács. Ez egy jó szakértő szintje, melynél az erő könnyen lesüllyed a talpakig és onnan gyorsan felemelkedve a háton keresztül eléri a karokat is. Megjelenik a spirális rugószerű erő, melynek következtében a 4 liang (20 dkg) legyőz 500 kg-ot képesség ezen a szinten már működik. Sajátja már az erő irányításának képessége, ezért stílusoktól függetlenül vissza tudja fordítani a közeledő erőt.

4 yin 6 yang

Olyan akár a víz, ez az elérhető legmagasabb szintű képesség, a mester természetévé vált az erő. Ez egy csodálatos tudás, melyben a gyakorló ereje körbeveszi a támadót, és képes befolyni a réseken. Nagy erőhullámokat tud gerjeszteni, könnyedén megtámaszt vagy felborít. Bármilyen támadást erőfeszítés nélkül lefékez, kiegyenlít, tökéletesen semlegesít és visszafordít. Chen Fake, Tian Xiuchen és Feng Zhiqiang voltak többek között ennek a szintnek a képviselői.

5 yin 5 yang

Az erő itt teljesen áteresztő, szinte már légies. A halhatatlanság minősége tartozhat ide, mikor az energia önálló tudatra ébred és képes különválni a testtől. A tökéletes egyensúly állapota, ember aligha érheti el ezt a szintet.

A belső harcművészetek alapja az állásgyakorlás (zhan zhuang), mert az erő lesüllyesztését az állásgyakorlatok végzése segíti a legjobban. Napi rendszerességgel hosszú időtartamban kell ezeket végezni, akár egy órát is. A Taiji Quan-ban, a többi belső stílushoz hasonlóan központi helyet elfoglaló edzésmódszer, mely a harci képességek kifejlesztéséhez szükséges legfontosabb tulajdonságokat alakítja ki. A belső harcművészetekben van egy alapelv, amely így hangzik:

“Mozdulatlanság a mozgásban, és mozgás a mozdulatlanságban.”

Minden mozdulat a mozdulatlanságban gyökerezik, mely természetes állapot a mozgás megindulása előtt. Ha valaki nem képes különbséget tenni a teljes mozdulatlanság és a mozgás között, akkor a mozgáskoordinációja alacsony szintű marad, mert mindig lesz olyan testrésze, mely túl sokat vagy túl keveset mozdul.

Az első lépés tehát a helyes testtartások és mozdulatok megtanulása. A gyakorlás megszabadít minden rossz beidegződéstől, hibás tartástól a későbbi akadálytalan haladás érdekében.

A Taiji Quan-ban ezt nevezik a test szabályozásának, melynek elsődleges célja a Qi áramlásának elősegítése. Erős alapok fejlesztéséhez tudnunk kell, hogyan maradjunk a középpontunkban és hogyan valósíthatjuk meg a tökéletes egyensúly állapotát. Ha a testtartás nem helyes, akkor a Qi nem áramlik egyenletesen. Ha a Qi nem egyenletes, akkor a tudat nem lesz békés. Fontos megértenünk, hogy testünk ellazultsága elménkből ered, ezért kulcsfontosságú a tudatunk erősítése. Ha a tudatunk erős, nyugodt és békés, a test ellazulása a végsőkig fokozható.

Az első szinten ellazíthatjuk a fizikai testet, ezáltal a tartás lazává válik. Megszabadulunk a különböző feszültségektől, leengedjük vállainkat, ellazítjuk mellkasunkat stb. A második lépésben ellazítjuk izmainkat és inainkat. Ehhez már nagyobb szükség van tudatunk erejére is, hogy az behatolva az inakba és izmokba ellazítsa azokat és ezt követően megkezdje az életerő Dan Tian-ben való összegyűjtését.

A tudat további erősödésével képesek lehetünk akár a belső szervek vagy a csontvelő ellazítására is. Ez a Taiji Quan gyakorlás egyik fontos célja, mivel a mély ellazítás teszi lehetővé az alhasi erőközpontban összegyűlt Qi lejjebb ereszkedését egészen a bugyborékoló forrás (talp közepe) pontba. A Qi megjelenése a lábakban az állást roppant szilárddá teszi, ekkor elkezdtünk „gyökeret ereszteni”. Ahogy tudatunk képessé válik a Qi-t könnyedén a lábakba vezetni, beindul az energiák mindenre kiterjedő termelődése.

A szilárd alap a test-tudat egysége, mely mentes a rossz beidegződésektől és lehetővé teszi a bennünk lakozó erő maximális kihasználását. Mikor ezt elértük, akkor építettük fel a Taiji Quan alapjait, mely így már megvalósíthatóvá teszi egy valódi kung-fu képesség kifejlődését.