Gun

Di Guo Yong mesterrel, való találkozásunk új lehetőségeket hozott számunkra. Ugyan Xing Yi Quan oktatás céljából érkezett ekkor Budapestre, de kiderült, hogy Shaolin alapokkal rendelkezik. A fegyverek őse, melyről feljegyzések készültek már 4000 évvel ezelőttről is. A népszerű Nyugati utazás című könyv mitikus hőse, a Majomkirály is hosszú botot használt fegyverként. Leghíresebb bothasználat a Shaolin kolostorban kifejlesztett módszer volt, melyet megerősít az a tény, hogy a történelem során több ízben is sikeresen tudták felvenni a harcot a túlerőben lévő jól felfegyverzett ellenséggel szemben. A technikák között különbséget lehet tenni aszerint, hogy a hosszú bot mindkét végét használják-e egyenlő arányban vagy túlnyomó részt csak egyik végét. A két végén használt bot rövidebb, kb. a gyakorló szemöldök magasságáig ér, az egyik végén használható pedig hosszabb, a feltartott kéz középső ujjának hegyével megegyező hosszúságú. Általában északon használták a hosszabb, délen a rövidebb botot.

Három népszerű botfajtát különböztethetünk meg

  • egyszerű egyenes bot
  • tűz-víz bot, fém sapkával a két végén
  • botlándzsa, ami egy elvékonyodó végű, szúrásra is alkalmas botfajta

A jó bothoz speciális fát használnak. Kína nyugati és északi részén általában kemény fából készítették, nyírfából vagy tölgyfából, a déli régióban pedig bambuszt vagy rotangot használtak. Főleg a keményebb fából készült botokat speciális kezelésnek vetették alá, hogy növeljék az erejét és a rugalmasságát. Egy ilyen jól kezelt és megfelelően kialakított bot megbízható védelmet jelentett az acélfegyverek ellen is.

Esetenként sárgarézből és vasból is készült bot, üreges és tömör változatban is. Ezzel lehetett edzeni a botforgatás erejét és rugalmasságát.

A gyakorlás erősíti a karokat és a csuklókat, ezért a pusztakezes képzés kiváló kiegészítőjeként alkalmazható. Segíti a helyes testtechnikák kifejlődését is, rávezet az egész test használatának fortélyára. A bot hosszánál fogva, nagyobb precizitást és koncentrációt igényel. Az éles, hegyes részek hiánya miatt számtalan variációs lehetőséget rejt magában, éppen ezért az egyik legtöbb gyakorlást igénylő fegyver. Pontos mozgatása fizikailag fárasztó, ezért a gyakorló hozzászokik ahhoz, hogy minden technikát „teljes szívvel” hajtson végre. Ez a gyakorlási mód később visszahat az egyéniségre, határozottabbá, cselekvőképesebbé teszi használóját.

A Shaolin repertoár mindkét bot használatát tanítja (a kétvégűt és az egyvégűt is), így a gyakorló választani tud testalkatához, fizikai erejéhez leginkább illő fegyvert és stratégiát.