Szeretsz halogatni?

Egy német kutatócsoport szerint két agyi terület méretével függ össze, hogy azonnal elvégezzük-e tennivalóinkat, vagy inkább későbbre hagyjuk azokat.

A halogatás biológiai okait kereste egy német kutatócsoport a bochumi Ruhr Egyetemen. A szakértők 264 nőt és férfit vizsgáltak MRI segítségével, elemezték az egyes agyi területek méretét és működési hálózatukat, emellett minden résztvevő kitöltött egy kérdőívet, amely a tevékenységeik feletti kontroll képességét vizsgálta. A Psychological Science-ben megjelent kutatás szerint a halogatásért

két agyi terület a felelős

  • egy mandula alakú mag, a halántéklebenyben (amygdala -kép), amelynek feladata, hogy megítéljen egy adott szituációt, annak kimenetelét, és hogy figyelmeztesse az egyént a cselekvés esetleges negatív következményeire,
  • és a másik a vizuális szelekcióért felelős agyterület (dorzális ACC), amely információt gyűjt több cselekvés esetleges kimeneteléről ahhoz, hogy kiválassza, melyik cselekvést válassza. Ez az agyterület ráadásul el is nyomja az ezekkel kapcsolatos érzelmeket, hogy az adott feladatot sikeresen végre lehessen hajtani.

A szakértők arra jutottak, hogy azoknál, akik kevésbé képesek kontrollálni tevékenységüket (vagyis hajlamosabbak a halogatásra), nagyobb az amygdala mérete, ráadásul kevésbé volt hangsúlyos az amygdala és a vizuális szelekcióért felelős agyterület közötti kapcsolat. A nagyobb amygdalával rendelkezők tehát jobban tartanak a negatív következményektől, ezért hezitálnak.

Így, hogy már tudjuk, mi okozza ezt az apró kellemetlenséget, egyszerűbb lesz leszokni a halogatásról. Ha készen állsz tenni is érte akkor járd végig 8 alkalmas Kungfu Start tréningünket, amely pontosan mutatja majd fejlődésed és feleslegessé teszi aggodalmaidat.