Kungfu szellemiség

Amikor feltesszük a kérdést a hozzánk érkezőknek, hogy miért a kungfu-ra esett a választásuk, a válasz többnyire így hangzik:

„Azért, mert elsősorban az egészségmegőrzés és a szellemiség érdekel, nem a harc vagy a versenyzés”.

Sokan, meghallva belső sugallataikat, spirituális fejlődésük ígéretes lehetőségét látják a kung-fu gyakorlásban. És igazuk van!

Jelen lenni a pillanatban

A Kung-fu Akadémia több évtizedes tapasztalata szerint, egy fél éve rendszeresen edző csoportban, a csoportenergia teljesen más jelenléti állapotról tanúskodik, mint egy kezdő csoportban. Újabb fél év elteltével a figyelemkoncentráció ereje és fenntarthatóságának időtartama a kezdeti többszörösére fokozódik. És ez még csak a kezdet…
A megfelelő hozzáállással végzett kung-fu tréning legfőbb jellegzetessége, hogy gyakorlás közben a figyelem befelé irányul. A napközben kiáradó, megismerő elme a mozdulatok szisztematikus ismétlésének hatására irányt vált és lecsendesedve „befelé hallgatózik”. A tudat egyhegyűvé tételét segíti a csoportenergia felépülése és az arra való ráhangolódás különleges élménye.

xing yi quan, hsing i chuan

Az egyhegyű figyelemnek köszönhetően a kung-fu gyakorlók egyre nagyobb testtudatosságra tesznek szert, miközben fizikailag és szellemileg is megerősödnek, egyre kijjebb tolva teljesítőképességük határait. Ez a speciális tudatállapot a kungfu-ban való töretlen fejlődés alapfeltétele, megléte biztosítja a gyors, pontos érzékelést, valamint segít bevésni a szükséges reflexválaszokat.
Az egyhegyű figyelem a meditáció előszobája. Meditatív tudatállapotban a figyelem tárgya is elveszik, az elme leáll, nem mozog, nem figyel, nem akar és nem érzékel. A meditációnak a spirituális fejlődésben van legnagyobb haszna, így közvetve hozzájárul a harci képességek kiteljesedéséhez is.
Amennyiben Te is valami hasonlót keresel, javaslom ne halaszd tovább, élj a lehetőséggel.