Makranszki László

Makranszki László

A kungfu-val először 1987-ben találkoztam, amikor a Jakab önvédelmi iskola Magyarországra látogatott. Itt megismerkedtem más irányzatok gyakorlóival, és elkezdtem a még ritkaságnak számító Wing Tsun tanulását. Két fokozat megszerzése után elváltak útjaink és az akkor már igen híres Déli Imádkozó Sáska kung-fu iskolához csatlakoztam.

Később, 1991-ben, amikor a stílus akkori vezetője Bécsbe költözött, Kapecska Attila vette át az oktatás irányítását és az általa vezetett csoportban folytattam a gyakorlást. Az elkövetkező években a technikai ismereteinket, erő- Qi-Gong és harci gyakorlatokkal bővítettük. Számos, az iskolánkat népszerűsítő bemutatót tartottunk, majd 1995-től kezdve az országos formagyakorlat-bajnokságokon szerepeltem, ahol több győzelmet értünk el. Ebben az időben volt módom a stílus angliai képviseletével is megismerkedni és náluk edzeni.

1997-től részt vettem az egyes hazai iskolák között lezajló pusztakezes mérkőzéseken, ahol igazán megmérettetett a felkészültségem. A 2000-es évek elején ellátogattam Hongkongba is, ahol sikeres bemutatót tartottunk számos mester jelenlétben, és módom volt ausztráliai és a helybéli kung-fu gyakorlókkal találkozni. Nem sokkal ezután instruktori vizsgát tettem, de ugyanakkor folytattam edzéseimet Kapecska Attilával, részben már, mint magántanítványa. A Si-fu ekkor már a Chow Gar kung-fu ismereteit kibővítette más stílusok, pl. a Xing Yi Quan elsajátításával is. Több rendszerben oktató-mester fokozatot szerzett, és amikor megalakította a Mesterképzőt 2007-ben, annak alapító tagjai között voltam. A csoportban elsősorban olyan tanulókkal és oktatókkal edzek és foglalkozom, akik korábban már valamely, elsősorban a Kung-fu Akadémián oktatott stílusban jártasságot szereztek, de időről-időre megfordulnak nálunk más iskolák gyakorlói is.

A honlapon látható videofilmen (Kung-fu sakk) a rövid harci részlet talán minden további írás helyett jobban kifejezi, hogy a Mesterképző gyakorlói milyen szabadon alkalmazható technikákat és küzdelmi képességet sajátíthatnak el. De ne felejtsük az erőt nem lehet tökéletesen lefilmezni, ott van a kezekben, megnézni lehet, de megtapasztalni csak hosszú, fárasztó edzéseken van mód.