A világot legyőző ujj

Tapasztalatom szerint a Xing Yi módszertana egy igencsak tiszteletre méltó szintet ért el, e magas szintű Qi Gong művelésében. Ennek neve: velőtisztító Qi Gong, amely érinti a vérképzést, az idegrendszert és közvetve a harci képességek legmagasabb fokát is.

Vérképzés

A Qi fogalmának ismerete a kínai orvoslásban, messze megelőzi a harcművészeti felhasználás kezdeteit. A harcművészetekbe (mint a harci erő fejlesztésének eszköze) Da Mo, vagy ismertebb nevén Bodhidharma tanításaival (i. sz. 527.) vette kezdetét. Azonban ezt megelőzően már igen-igen régóta használta a Qi fogalmát a kínai orvoslás. A kínai orvosok szerint a Qi és a vér szorosan összekapcsolódik. A vér oda áramlik, ahol a Qi található és ez fordítva is igaz, ahol sok a vér ott sok a Qi is. Ehhez kapcsolható az az elgondolás, miszerint a vér, képes tárolni a Qi-t. Fontos megállapítás, hogy a vérsejtek a Qi-ből nyerik az életenergiát. A vérsejteknek nincs osztódási (szaporodási) képességük és a vérben rövid élettartamúak. Amikor elpusztulnak, újaknak kell keletkezniük. A csontvelő a nagy vértermelő hely, melyet egyfajta plazmaszerű anyagként képzelhetünk el. A csontvelő a szivacsos csontokban tárolódik, főként a combcsontban és a felkarcsontban, részben a bordákban, a szegycsontban, de még a csigolyatestekben is. Az új vérsejtek születésének helyét vörös csontvelőnek hívják. Ez bizonyos életkort követően 30-35 évesen, a csontüreghez közeli területeken elkezd sárga csontvelővé alakulni, “elzsírosodni”, és ekkor már megszűnik a vérsejtek termelődése. A sárga csontvelő nagy vérveszteség hatására azonban képes visszaalakulni ismét vörös csontvelővé. A megfelelő minőségű vér kapcsolatba hozható az egészségi állapottal és az öregedési folyamatokkal egyaránt. Gondoljunk csak a szövetek oxigén ellátottságára és anyagcsere folyamataira, melyeket elsősorban a vér végez. Ha a vér jó minőségű, akkor az általa ellátott szövetek, szervek megőrzik fiatalságukat és ellenállnak mindenféle betegségnek.

Tehát Qi-t, életerőt juttatni a csontvelőbe, megőrizve annak fiatalságát, felbecsülhetetlen értékű az egészséges és hosszú élet elérésének érdekében. Ha a csontvelőben sok a Qi, akkor az nem öregszik és tökéletes vért állít elő. A csontvelő képes nagy mennyiségű Qi tárolására is, így a folyamat hosszútávon fenntartható!

Az első felfedezők japán tudósok voltak, akik 1957-ben bizonyították a csontok piezoelektromos jelenségét. Megfigyeléseik szerint a csontnövekedés és a csontok szerkezetének kialakulása szoros kapcsolatban áll egyfajta finom elektromos feszültségek megjelenésével, melyek vezérlik a folyamatokat.

A Qi a modern tudomány definíciója szerint, egyfajta bioelektromosság.

Megfigyelték, hogy a csontokban nyomásra negatív, húzásra pozitív feszültség indukálódik. A mechanikus terhelések így alakulnak elektromos árammá, melyek ezt követően tárolódnak.

Ez a tudás felismerés már évszázadok óta megjelenik a Xing Yi Velőtisztító Qi Gong gyakorlatok módszereiben. Ennek harcművészeti felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok, hiszen a csontokban sűrített Qi megjelenítése az erő egy új minősége, mely ilyen formájában ismeretlen a nyugati világban. Kínában viszont ez egy igen régi felfedezésnek számít, hiszen találunk erre vonatkozó utalásokat Yue Fei marshall Xing Yi-ről írott könyvében is, miszerint a csontokból származó erőt leküzdhetetlennek és ellenállhatatlanul pusztítónak nevezi.

A Qi, amikor a tudat irányítása alatt belép az izomzatba és feltölti azt, akkor egy új erő születik. Amikor a Qi belép a csontokba, az erő ismét megváltozik és közvetlen hatással lesz az élettani folyamatokra is (vérképzés). Ha végül a Qi képessé válik behatolni az idegekbe, feltölteni így az agyat energiával, akkor minden szinten új távlatok nyílhatnak meg.

A velőtisztító Qi Gong, mint az egyetlen szükségszerű lépés a magasabb tudatállapotok eléréséhez. A Qi behatolva a gerincvelőbe az agy folyamatos táplálása által, a shen (szellem) annyira megerősödik, hogy eléri a spirituális függetlenséget. Ha elértük ezt az állapotot, akkor testünk akár több száz évig is élhet. A szellem képes lesz elhagyni a testet, ettől kezdve nincs lehetetlen. Ez a buddhaság állapota vagy a megvilágosodás, ahol különválunk a testtől és feloldódunk a teljességben. A taoista hagyományok ezt hívják halhatatlanságnak.

Hu Yaozhen nagymester

Feng Zhiqiang nagymester a következőképpen emlékszik vissza találkozásukra. Annak idején, amikor Pekingbe érkeztem, a fülembe jutott, hogy két legendás kung-fu mester is él a városban. Az egyikük Hu Yaozhen nagymester volt, a taoista tanítások, a Qi Gong, a Xing Yi Quan és a kínai orvoslás szintéziséről volt híres. Úgy is hívták, hogy „a világot legyőző ujj”.

Hu Yaozhen, Chen Fake
Hu Yaozhen, Chen Fake

A másik Chen Fake nagymester, a Chen Taijiquan 17. generációs örököse, akit úgy emlegettek, mint „akinek nincs párja”. Akkoriban minden fiatalember álma volt, hogy valamelyik nagymester tanítványa lehessen. Nagy szerencsémre egy közeli barátomnak köszönhetően egy alkalommal lehetőségem nyílt Hu Yaozhen nagymesterrel találkozni. Hu mester teljesen átlagos megjelenésű ember volt, mindig mosolygott és arca kedvességet sugárzott. Miután Hu mester meghallgatta a harcművészeti múltamat és beszámolóimat a tapasztalataimról, így szólt: „A kínai harcművészet a tudás óriási tárháza, nemcsak a nyers erőről szól”. Kicsit kételkedve fogadtam, mert mindig azt hallottam azelőtt, hogy az igazi kung-fu a kemény gyakorlásból fejlődik ki. Hu mester látva, hogy nehéz megértenem őt, megkért hogy próbáljam megütni. Hosszas udvariaskodás után végül megütöttem egyszer. Ezután biztatott, hogy üssek nagyobbat. Gondoltam, legyen ahogy akarja, de aztán ne mondja, hogy nem tisztelem az idősebbeket. A következő ütésbe minden erőmet beleadtam és olyan érzés volt, mintha egy pamutkötegbe ütöttem volna. Az ütés végén egy hihetetlen visszacsapó erőt éreztem, amely visszalökött néhány lépésnyit. Hu mester közben mozdulatlanul állt és így szólt: „most én jövök”.

Felkészültem a harcra, összeszedtem minden erőmet, úgy álltam mintegy szikla. Hu mester közelebb lépett és kinyújtotta egy ujját felém. Egyszer csak, mintha egy hatalmas erő áramlott volna ki Hu mester ujja hegyéből. Hirtelen rosszullétet éreztem és elgyengültem. Éreztem, hogy képtelen lennék az önvédelemre. Egy pillanatra felborult a szervezetemben a Qi egyensúlya. Miután jobban lettem, Hu mester megkérdezte: „Kíváncsi vagy milyen kung-fu ez?” Bólintottam és erre azt mondta, hogy „ez a Belső Qi Gong”. Ezután hirtelen eszembe jutott Hu mester beceneve

„a világot legyőző ujj”

tehát igaz, hasított belém a felismerés. Úgy éreztem, egy igazi harcművésszel találkoztam, és ha tanulhatnék tőle, az életem nagy lehetősége lenne. Addig kérleltem, míg végül elkezdett tanítani. Tanultam tőle Qi Gong-ot, Xing Yi Quan-t és a tudat erősítésének módszereit. Éreztem, hogy napról-napra fejlődök és rövidesen kezdtem megérteni a belső harcművészetek lényegét.