Qiang

A lándzsa félelmetesen erős és szakértő kezekben igazán páratlan fegyver. Szúrása olyan, mint a kiröppenő nyílvessző, egyenes és villámgyors. Az első kéz – akár egy cső – megvezeti a nyelet, a hátsó – mint egy erős zár – biztosan markolja a végét. A leghíresebb hadvezérek és tábornokok mind kiváló lándzsaharcosok voltak. A Xing Yi legendás alakja Ji Ji-Ke (másnéven Ji Long-Feng) is a lándzsaharc nagymestere volt, akit az „Isteni lándzsa” becenévvel illettek kiemelkedő képességei miatt. A hagyomány szerint a Xing Yi Quan kéztechnikái valójában a lándzsaharc technikák átiratai. Úgy tartják, hogy a négy alapfegyver közül az egyenes kard a Taiji-ban a legjobb, a Bagua stílusban ért a legmagasabb szintre a szablya, a legjobb bottechnika a Shaolin stílusokhoz köthető, a lándzsa pedig a Xing Yi stílusban mutatja meg igazi erejét. Valójában a megfelelő kezekben lévő lándzsa ellen sem kardnak, sem szablyának nincs esélye. Mind az ősi, mind a mai szokások szerint a kung-fu szint legegyszerűbb lemérése a lándzsaforgatáson keresztül történik. Miért?

Mert csak magas felkészültségű gyakorló tudja ezt a fegyvert meggyőzően használni. A lándzsa, mint mérőműszer nagyszerűen jelzi a gyakorló erejének nagyságát és minőségét, így egy hozzáértő szem számára mindent elmond. Nem egyszerű feladat megjeleníteni az erőt a lándzsa utolsó harmadában és eljuttatni azt a hegyébe. A Xing Yi lándzsa nem csak szúr, hanem vág is, rugalmas nyele segítségével pedig ütni lehet. Villámgyors, nagy erejű védekező és támadó manővereket tud végrehajtani. Számos kung-fu rendszerben a pusztakezes erőgyakorlatokat előszeretettel helyettesítik vagy kiegészítik valamilyen hosszú fegyveres gyakorlattal. A statikus erőgyakorlatok az erőt fejlesztik a harci képességeket csak közvetett formában, szemben a fegyverforgatással, amely minden percében harci képességeket edz. A lándzsatechnikák gyakorlása fizikailag nagyon kimerítő, alaposan igénybeveszi az izmokat, inakat és az ízületeket egyaránt. Fejleszti az ügyességet, az egyensúlyérzéket és a fegyverrel való együttmozgáshoz szükséges koordinációt. De talán a legnagyobb előnye, hogy élvezetes és izgalmas. A gyakorlók szívesen foglalkoznak vele, hiszen rengeteg benne a kihívás, mégis könnyen telik vele az idő.

A lándzsa a Xing Yi stílus fő fegyvere, ennek mesteri használata a rendszer egyik legfontosabb tanítása, az erőfejlesztés első számú eszköze. A lándzsaforgatás napjainkban nem túl népszerű, mert szállítása körülményes és gyakorlása nagy helyet igényel. Ezért manapság nagyon nehéz igazán jó mestert találni. Mi a Kung-fu Akadémián azonban felkutattuk a legjobbakat és elhoztuk e nagyszerű tanulási lehetőséget Budapestre.