Dantian

A Dantian eredetileg a taoista alkímiában használatos megnevezés, amelyet később az összes Qi Gong irányzat átvett. Jelentése magyarul elixír mező vagy cinóber mező. Az élet alapja, forrása. Neve is mutatja, hogy nem egy pontról, hanem egy területről van szó.

Valójában ez az összes itt említésre kerülő területre igaz, amelyek könnyen meghatározhatóak helyzetüket tekintve egy akupunktúrás ponttal. Kevesen tudják azonban, hogy ezek nem pontszerű képződmények, hanem nagyobb kiterjedésű területek mélyen a testfelszín alatt. Tehát az akupunktúrás pontokat csak tájolási segítségként használjuk, hogy egy térkép segítségével könnyebben beazonosítható legyen az adott terület. Fontos tudni még ezen kívül, hogy nem csak egy, hanem három dantian-t különböztetünk meg egymástól.

A három dantian

  • Az alsó dantian (xia dantian) a köldök alatt 3-4 cm-re található, az akupunktúrában a qi hai ponthoz köthető. A szexuális energia lakhelye, elsősorban a vitalitásért felelős. Az alsó dantian-ben raktározódik az eredendő Qi amely közvetlenül befolyásolja életerőnket. A régi taoista leírások szerint az alsó dantian táplálja és energiával látja el az egész testet, a gyakorlás által fejlődött energia raktározó helye, a test középpontja.
  • A középső dantian (zhong dantian) a napfonatnál található, az akupunktúrában a jiu wei ponthoz köthető. Ez a születés utáni Qi székhelye, amely az elfogyasztott táplálékból és a belélegzett levegőből származik. Ezt a területet altesti agynak is nevezik, bár elsősorban az érzelmek lakhelye. Itt születik meg magas energia szinten, a feltétel nélküli szeretet.
  • A felső dantian (shang dantian) a két szemöldök között található, a yin tang akupunktúrás ponthoz köthető. Ez szellemünk, spiritualitásunk lakhelye. Ha Qi-vel bőségesen ellátott, akkor aktiválódnak szellemi és mentális képességeink. A megértés és az erős intuíció tartozik e területhez.

San Guan

A befogadó és a kormányzó vezeték alkotja a test kulcsfontosságú Qi tárolóit.

Ezeket a vezetékeket a test szimmetria tengelyén találjuk, melyek körbefutnak a gáttól a fejtetőig. Ha energiával telítettek, akkor a Qi folyamatosan kiegyenlítődik a meridiánokban és ekkor a szervezet energia egyensúlya megbonthatatlan.

A kínai Qi Gong-ban a három kaput „San Guan”-nak nevezik. A kis keringetés (a befogadó és kormányzó meridián által alkotott kis égi kör) során általában a Qi e három ponton akadhat meg. Ezért a három kaput meg kell nyitnunk, mielőtt feltöltjük a befogadó és a kormányzó vezetéket, hogy a Qi folyamatos áramlását biztosítsuk.

A kapuk a következők

  • Chang qiang, vagyis a farokcsont területe. Itt nagyon keskeny a Qi vezetéke ezért könnyen elzáródhat, és az energia felfelé áramlás helyett inkább a lábak felé áramlik. Elzáródása esetén deréktáji fájdalmat okozhat.
  • Ling tai, a hatos és hetes háti csigolya között található a szív szintjén. Ha ez a terület blokkolt a Qi egy része a szívbe áramolhat és túlterhelheti azt, mellkasi és szívtáji fájdalmakat okozva.
  • Feng fu, a koponyaalapnál található, az öreglyuk szélén. Ezen a ponton a legnehezebb átvezetni a Qi-t. Ha elakad ezen a területen az energia, feszülést, fájdalmat érezhetünk a fejünkben.

További négy fontos pont

  • Hui yin, mely a gát közepén található. Ez a tűz begyújtásának, azaz az energiák felkorbácsolásának legfontosabb területe.
  • Bai hui, azaz száz találkozási pont, a fejtető közepén helyezkedik el és az égi energiák emberi testbe való belépési pontja.
  • Yong quan, azaz bugyborékoló forrás, a talp közepén található és a földi energiák emberi testbe való belépési pontja.
  • Lao gong, a tenyér közepén található pont, mely az emberi Qi kiléptetésének legfőbb területe.