Jian és Dao

A Xing Yi Quan kétféle kardot használ, az egyenes kétélű kardot (jian) és a széles kardot vagy szablyát (dao). Szablyát már az ősi időkben is használtak Kínában, a legkorábbi leletek i.e.700-ból származnak.

Valószínű, hogy ez a kardtípus minden kard őse. A harcterek legnépszerűbb fegyverei voltak, mert nehezebben törtek, mint az egyenes kardok és a használatuk is egyszerűbb volt. Leginkább az élre koncentrálva vágásra használták, melyet vállból, nagy erővel hajtottak végre. Legfőbb előnye, hogy nagy tömegben harcolva is jól használható fegyvernek bizonyult.

Az egyenes kétélű kard alkalmazása lényegesen nehezebb. Leginkább szúrásra használják, és forgatása a csukló erejére támaszkodik. Küzdelem közben az egész test mozog. Az igazi szakértő vívásnál nem is ér ellenfele kardjához, támadása a csuklóból robban ki. A Xing Yi kard és szablya is az Öt elem tana szerint épül fel. A technikai elemek gyakorlatias formákba vannak sűrítve. Az alkalmazhatósági szempontok szerint a legjobb utat képviseli, a technikákat próbára teszi a gyakorlatban is.

Duanbin

Kínában 1920-ban alakult meg a Nemzeti Harcművészeti Központ, mely új versenyágazatot indított útjára Duanbin (rövid fegyver) néven. A versenyeket 6-8 méter átmérőjű, kör alakú páston rendezik, kidolgozott szabályrendszerrel. Ez a módszer kiválóan alkalmas a rövidfegyver technikák hatékonyságának ellenőrzésére. A kard- és a szablyaforgatás gyakorlati felhasználása sok rendszerben áhított cél, bár ritka az életszerű alkalmazási lehetőség. Ezen változtatott a Duanbin, ahol teljes sebességgel és erővel lehet gyakorolni. Emellett számos más előnye is rendkívül kedvelt gyakorlási formává teszi, hiszen edzi a harci szellemet, fejleszti a gyorsaságot és a reakcióképességet. Maga a gyakorlás és a versenyzés is rendkívül élvezetes és teljesen biztonságos. A Duanbin gyakorlásán keresztül akár egy sétabot vagy egy esernyő is alkalmas lehet az önvédelemre.

A technikai edzés során a lábmunkát tekintve az előretörés-hátrálás és a bal vagy jobb oldalra való kitérés a jellemző. Lábmunkája gyakorlatilag a Xing Yi-vel megegyező. Kéztechnikájában a gyakorlókard fogható egy vagy két kézzel. Az egykezes gyorsabb, míg a kétkezes erősebb. Különféle támadótechnikák, védekezési formák, illetve egymásba folyó technikák képezik a repertoárt. Az alapok elsajátítása után egyéni tapasztalás keretein belül történik a továbbfejlődés.

Az alkalmazás során a gyakorló teljes szabadságot kap, ezért a kreatív hozzáállás elengedhetetlen!

Di Guoyong mester Kínában és a világ más országaiban rendszeresen tart Duanbin szemináriumokat. Magyarországra is az ő közvetítésével jutott el ez a kivételesen jó gyakorlási módszer. A rendszer gyakorlatiasságát mutatja, hogy 25 foglalkozás szükséges csupán a küzdőpástra lépéshez. Tehát néhány hónap alapozás elteltével már benevezhetsz megmérettetésre, kipróbálhatod magad és gyűjthetsz tapasztalatokat.