Sanda

A szabadküzdelem gyakorlása elengedhetetlen azok számára, akik az egészségvédő és kondícióban tartó mozgáson kívül mást is szeretnének elérni a harcművészeti gyakorlás által. Például megvédeni magukat, vagy egyszerűen csak próbára tenni a képességeiket, hogy megtudják mire is képesek valójában. A küzdelmi gyakorláshoz nagyon fontos a megfelelő felkészültség, fizikai és szellemi értelemben egyaránt, mivel itt lehet a legkönnyebben sérüléseket szerezni. Nagyon fontos összetevői a harcművészeti hatékonyságnak a technika, az erő és a gyorsaság. Ezeket fejleszthetjük akár egyedül is, csupán a levegőben vagy különféle eszközökkel gyakorolva. Hatékonyabb, ha egy jól képzett edzőtárssal tesszük mindezt, bár ebben az esetben is keretek közé szorítanak a kölcsönösen elfogadott szabályok. A szabad küzdelem a következő lépés, mely a begyakorolt technikára, az erőre és a gyorsaságra, mint már megszerzett alapra számít a siker érdekében. A Sanda a lazaság, az időzítés és a pontosság egyetlen igazi iskolája.

„Úszni csak a vízben lehet megtanulni”

LAZASÁG

A lazaság azt jelenti, hogy csak a legszükségesebb izmok, csak a legoptimálisabb mértékben feszülnek meg. Ez megkönnyíti az erővonal létesítését és meghosszabbítja a kifáradásig tartó időt. Az ütések tanulásánál és alkalmazásánál az első perctől kezdve figyelni kell a lazaság megtartására. Minden erőltetés az ütőerő hátráltatója! A jó ütéshez szükséges a pszichés lazaság is! Ezt méri a Sanda.

Lazának kell tudni maradni akkor is amikor tétje van minden mozdulatnak. Akik a gyakorlás során lazák azok gyakran elvesztik ezt a készségüket küzdelem közben, ezért nem tanácsos kihagyni ezt a lépcsőfokot.

IDŐZÍTÉS

A Sanda a tempóérzék ellenőrzésének egyedüli módja, mely sajnos csak kismértékben fejleszthető. A tempóérzék ugyanis nagymértékben velünk született képesség. Ennek hatékony alkalmazása teszi a küzdelmet művészetté, ez különbözteti meg a mestert a tanítványtól.

A tökéletes időzítés nagy előnye, hogy idősebb korban is segít megőrizni a küzdelmi hatékonyságot.

PONTOSSÁG

A Dim Mak-nál olvasható pontosságról leírt tudnivalók az alábbi szempontokkal egészülnek ki: Pontosság hiányában a küzdőfelek nem vagy csak nehezen tudják egymást harcképtelenné tenni. Az erő átadásánál fontos annak beesési szöge is. A megfelelő szög esetén az eltalált rész nagy tehetetlenségű ellenállást mutat, és úgy érezzük mintha valami szilárdat ütöttünk volna meg. Amit pedig az ellenfél elfordított vagy hátra tudott húzni, azt üresnek érezzük. Így a jó küzdőknek érezniük kell az ellenfelük testterületeinek “teltségi állapotát” és ugyanakkor a saját testüket könnyen és gyorsan kell tudniuk üressé változtatniuk.