A nyolc fontos szempont

Xing Yi Quan az egyenes vonalú erőre fókuszál kis körökkel, a Bagua Zhang a körkörös lábmunkára és a test csavarására, míg a Chen Taiji  az ún. selyemgombolyító erőt  jeleníti meg, ami teljesen különbözik más Taiji stílusoktól. Tehát a három különböző belső stílus három különböző erőt ad a gyakorlónak, legalábbis az elején. Ezt a három stílust úgy is hívják, hogy a Wudang három pillére, hiszen mindegyik teljes rendszert foglal magában. Egy hagyományos harcművészeti mondás szerint a Xing Yi a fej és a karok, a Bagua a lábak és a Taiji a derék. Minél több irányzatot ismer meg valaki, annál teljesebb tudást szerez a saját testével, mint egésszel kapcsolatban. Nyolc fontos szempontra hívják fel a figyelmet a hagyományok a belső harcművészetek sikeresebb elsajátításhoz, amelyek a következők:

Egész test erő

A harcművészetek lényege, hogy hogyan használjuk erőnket a technikákban, ez egyfajta természetes erő és nem csupán izomerő. Sokan gondolják, hogy a belső stílusok mind lágyak és lassúak, ami teljesen téves, hiszen itt is rendkívül fontos az erő használatának megfelelő elsajátítása.

Mentális munka

A magas szintű harcművészeti képességek a mentális munkával megtámogatott kemény edzéseknek köszönhetőek. A mentális munka azt jelenti, hogy a gyakorlást teljes figyelemmel végezzük, beleértve az állásokat, a formagyakorlatokat és az alkalmazást is.

Elmélet

Az elméleti ismeretek segítik a gyakorlót abban, hogy megértsék az adott mozdulatok okát, azok mélységeit. A harcművészeti történelem és különösen a belső stílusok minden nagy alakja szakértő volt e téren.

Türelem

A harcművészetek gyakorlása, és főképp a belső irányzatoké nagy türelmet, sok időt és erőfeszítést igényel. Vannak bizonyos gyakorlatok, amelyek nagyon egyszerűnek vagy esetlegesen értelmetlennek tűnhetnek, de egy bizonyos ideig tartó gyakorlás után a tanuló megérti lényegüket. Ne várj mindig közvetlen és egyértelmű válaszokat a tanítódtól, mert a megfelelő időben jött megértés több és pontosabb tudást ad, mint a túl korán érkezett válasz.

Lazítás

A lazítás nem csupán fizikai, hanem mentális természetű is, és nem feltétlenül jelent lágyságot. A mentális ellazulás ugyanolyan fontos mint a fizikai, sőt sokszor még fontosabb. Mivel a testünket is a tudatunk irányítja, az elme megfelelő munkája nélkül fizikai testünk sem működik megfelelően. A lazítás nem egyenlő az ernyedtséggel, harcművészeti értelemben a lazaság azt jelenti: készen állni!

Alapok

Több figyelmet kell fordítani az alapok gyakorlására. Minden nagyszerű technika és képesség az alapok és azok kombinációinak szisztematikusan és rendszeresen ismételt gyakorlásából származik. Az alapok mesteri szintre emelése nélkül senki nem juthat magas fokra, különösen ami az erőt illeti.

Nézz többet, gondolkodj többet és gyakorolj többet!

A legfontosabb mind közül az utolsó. Amikor harcművészetet tanulnak az emberek megfigyelik a tanár mozdulatait, nagyon fontos, hogy minél pontosabban másolják le azt. Sokan elhanyagolják, de szintén elengedhetetlen az, hogy önmagukat is megfigyeljék. Ez a kulcsa a belső harcművészetek tanulásának. Gondolkodjunk el azon, hogy hogyan és miért, milyen módon kell kivitelezni a mozdulatokat különböző helyzetekben. A fizikai mozdulatok besulykolása nélkül nem nevezhetjük gyakorlásunkat harcművészetnek, de ne felejtsük el hozzákapcsolni az elme fontosságát, a légzést és az egyéb testkoordinációt.

Bizonyosodj meg arról, hogy amit tanultál valakitől működik e!

Van úgy, hogy a tanult technikák nem működnek számodra olyan jól, mint a mesternek, vagy esetleg egyáltalán nem használhatók. Ezért a legjobb, ha kipróbálod valakivel ahelyett, mint hogy csak gyakorlod gépiesen a mozdulatokat. Ez a hagyományos tanulási módszer. Bizony gyakran a meggyőző elmélet még nem jelenti azt, hogy ugyanolyan jó a technikánk az alkalmazás során is.