Az alapzat

A Xing Yi elméletének legsajátosabb része az Öt fázis (állapot) alkalmazása. Az Öt fázist kínaiul Wu xing-nek hívják. A Wu xing tudományát kialakító bölcsek öt alapvető természetes folyamatot találtak, amelyek kölcsönhatásai bizonyos analógiát mutattak a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz egymás közötti viszonyaival. Ez a hasonlóság inkább allegorikus, mintsem valós. Az Öt fázis elméletének valójában kevés köze van az anyag végső alkotóelemeihez. A természet működése bizonyos folyamatok finom egyensúlyi rendszerétől függ, amelyek segíthetik, zavarhatják vagy gátolhatják egymást, attól függően, hogy milyen erővel vesznek részt egy adott helyzetben. Az Öt fázis elméletéről szóló első írások Zou Yan (i.e. 350-270) nevű szerzőtől erednek. A fázisok olyan szimbólumokat jelölnek, amelyek kifejezik az energiák jellegét, működésük és anyagi minőségük tekintetében. A FA a növekedési fázis aktív folyamata, a TŰZ az aktivitás csúcsa és a pihenés kezdete, a FÉM a leszálló szakasz, a VÍZ a nyugalmi állapot kiteljesedése és a növekedés előkészítése, a FÖLD pedig az egyensúly.

Az öt fázis

Az öt alapvető mozdulat a teremtés és a rombolás kölcsönhatásaiból lett kifejlesztve. Az öt elem edzése a San Ti Shi (hármasság) állással kezdődik. Ez a tartás az út kapuja és a művészet gyökere. Minden technika ebből a pozícióból indul és ide tér vissza.

Xing Yi és az öt fázis

Pi Quan Hasító ököl – alakja, akár egy fejsze – fém elem
Zuan Quan Fúró ököl – felvillan, akár a földből felszökkenő vízsugár – víz elem
Beng Quan Zúzó ököl – olyan, akár a becsapódó nyílvessző – fa elem
Pao Quan Törő ököl – olyan, akár egy kilőtt ágyúgolyó – tűz elem
Heng Quan Keresztező ököl – gömbszerű, egy mély központi erő – föld elem

Az öt alapmozdulat nem csak a harci technikák és a stratégia alapját képezi, hanem annak ismeretét is, hogy hogyan lehet a Qi-t az öt létfontosságú szervben keringetni. Ezek a máj, a szív, a lép, a tüdő és a vese. Amikor ez az öt szerv energiával telített, akkor az egész test tökéletesen egészséges, és kikezdhetetlen a betegségek számára.

Az öt fázis egymásra hatása nyomán egyensúlyban van a világmindenség. Az emberi szervezet – az univerzum mikrokozmosza – ennek köszönhetően tartja egyensúlyban a szellemi és testi harmóniát. A szervezetben keringő energia a meridiánok és a kapcsolódó szervek útját követi. A taoista tanítások szerint minden szerv valamely fázishoz tartozik.

Energia egyensúly esetén

A szív (tűz) támogatja a lépet (föld).
A lép (föld) segíti a tüdőt (fém).
A tüdő (fém) előnyösen befolyásolja a veséket (víz).
A vesék  (víz) erősítik a májat (fa).
A máj (fa) jótékonyan hat a szívre (tűz).

Ezzel zárul a tápláló ciklus.

Diszharmonikus energiák esetén (energiahiány vagy többlet)

A szív (tűz) károsíthatja a tüdőt (fém).
A tüdő (fém) gyengítheti a májat (fa).
A máj (fa) megzavarhatja a lépet (föld).
A lép (föld) gyengíti a vesét (víz).
A vese (víz) csökkenti a szív (tűz) energiáját.

Ezzel ér véget a romboló ciklus.

Az öt alaptechnika rendszeres gyakorlása megerősíti a belső szerveket és egyensúlyba hozza energiáikat, így teremtve meg az egészséges és hosszú élet alapját. A Xing Yi Quan művészetének tapasztalatai majd ezer éves felismerésekre épülnek, amelyek rendkívül fontosak az egészségmegőrzésben. Rendszeres gyakorlásával képesek vagyunk a szervezeten belüli energiák kiegyensúlyozására és a harmónia fenntartására.