Bugyborékoló forrás

A belső harcművészetek alapja az állásgyakorlás (Zhan zhuang). A Bagua Zhang-ban ez egy központi helyet elfoglaló edzésmódszer, mely a harci képességek kifejlesztéséhez szükséges legfontosabb tulajdonságokat alakítja ki. A belső harcművészetekben van egy alapelv:

„Mozdulatlanság a mozgásban, és mozgás a mozdulatlanságban”.

Minden mozdulat a mozdulatlanságban gyökerezik, mely természetes állapot a mozgás megindulása előtt. Ha valaki nem képes különbséget tenni a teljes mozdulatlanság és a mozgás között, akkor a mozgáskoordinációja alacsony szintű marad, mert mindig lesz olyan testrésze, mely túl sokat vagy túl keveset mozdul.
Az első lépés tehát a helyes testtartások és mozdulatok megtanulása.
A gyakorlás megszabadít minden rossz beidegződéstől, hibás tartástól a későbbi akadálytalan haladás érdekében.

A Bagua Zhang-ban ezt nevezik a test szabályozásának, melynek elsődleges célja a Qi áramlásának elősegítése. Erős alapok fejlesztéséhez tudnunk kell, hogyan maradjunk a középpontunkban és hogyan valósíthatjuk meg a tökéletes egyensúly állapotát. Ha a testtartás nem helyes, akkor a Qi nem áramlik egyenletesen. Ha a Qi nem egyenletes, akkor a tudat nem lesz békés. Fontos megértenünk, hogy testünk ellazultsága elménkből ered, ezért kulcsfontosságú a tudatunk erősítése. Ha a tudatunk erős, nyugodt és békés, a test ellazulása a végsőkig fokozható.

Az első szinten ellazíthatjuk a fizikai testet, ezáltal a tartás lazává válik. Megszabadulunk a különböző feszültségektől, leengedjük vállainkat, ellazítjuk mellkasunkat. A második lépésben ellazítjuk izmainkat és inainkat. Ehhez már nagyobb szükségünk van tudatunk erejére is, hogy az behatolva az inakba és izmokba ellazítsa azokat és ezt követően megkezdje az életerő Dan Tian-ben való összegyűjtését. A tudat további erősödésével képesek lehetünk akár a belső szervek vagy a csontvelő ellazítására is. Ez a Bagua Zhang gyakorlás egyik fontos célja, mivel a mély ellazítás teszi lehetővé az alhasi erőközpontban összegyűlt Qi lejjebb ereszkedését egészen a bugyborékoló forrás (talp közepe) pontba. A Qi megjelenése a lábakban az állást roppant szilárddá teszi, ekkor elkezdtünk „gyökeret ereszteni”. Ahogy tudatunk képessé válik a Qi-t könnyedén a lábakba vezetni, beindul az energiák mindenre kiterjedő termelődése.

A szilárd alap a test-tudat egysége, mely mentes a rossz beidegződésektől és lehetővé teszi a bennünk lakozó erő maximális kihasználását. Mikor ezt elértük, akkor valósítottuk meg a Bagua Zhang alapjait, mely így már lehetővé teszi egy valódi kung-fu képesség kifejlődését!
A kínai harcművészetek sajátossága az erő minőségének aprólékos megkülönböztetése. Az erő minősége a megfelelő edzésmódszerektől, a gyakorlás időtartamától és a megértés mélységétől függ.