Kanyargós út

Csak röviden, nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül…

A 80-as évek legelején Déli Imádkozó Sáska kungfu-t gyakoroltunk az akkori egyetlen budapesti kung-fu iskolában. Itt keltette fel érdeklődésünket az erő rövid úton történő használhatóságának lehetősége. Kitartóan edzettünk és közben igyekeztünk szélesíteni látókörünket. Idővel integráltuk a híres és népszerű Wing Chun stílus alapjait, majd a kevésbé ismert Pak Mei rendszer beható tanulmányozásával folytattuk.

Találkozás Di Guo

Di Guo Yong mesterrel (lásd: fenti kép), való találkozásunk új lehetőségeket hozott számunkra. Ugyan Xing Yi Quan oktatás céljából érkezett ekkor Budapestre, de kiderült, hogy Shaolin alapokkal rendelkezik. Hamar megtaláltuk a közös hangot és elhatároztuk, hogy aktív kutatómunkába fogunk. Di mester baráti köre Pekingben rendkívül széles, így könnyen létrejött a találkozó a mai legismertebb Ba Ji Quan mesterekkel. Ba Ji a félelmetes testőr stílus erejéről és hatékonyságáról híres, valamint arról, hogy a rövidkezes technikák specialistája. Di mester elméleti ismeretei páratlanok, mind a stílusok történelmét, mind azok technikáit illetően. (Korábban tagja volt egy államilag felállított kutatócsoportnak, melynek feladata a kínai harci művészetek országos szintű felkutatása és dokumentálása volt.)

Végül a majd 30 éves folyamatos gyakorlás és a két évig tartó közös kutatómunka meghozta gyümölcsét, kirajzolódtak a történelmi és technikai vonatkozásai a Shaolin rövid ököl egykori anyastílusának. Az a rendszer, mely a kis családi stílusok forrása, 2009-től Shaolin Duan Quan néven tanulási és gyakorlási lehetőséget kínál a Kung-fu Akadémián. Elsősorban olyan tanítványokra számítunk, akik szeretik és igénylik a kemény munkát, valamint értékelik, hogy általunk fáradtságos munkával kitaposott ösvényre lépve indulhatnak el saját harcművészeti felfedező útjukon.

Az iskola vezető mestere: Sifu Kapecska Attila, főinstruktorai: Sifu Kakuk György és Sifu Makránszki László.

Az iskola céljai

  • az egészség megszilárdítása, egészséges életmódra nevelés.
  • magas fokú mozgásművészet és a mozgáskoordináció fejlesztése.
  • erős, ellenálló fizikum felépítése.
  • a taoista és a buddhista filozófia tanulmányozása, mely alapja a szellemi erők kifejlesztésének.
  • a koncentrációs képesség megerősítése és a taoista meditáció elsajátítása.
  • különféle légzéstechnikák megismerése és elsajátítása.
  • a belső erő, a Qi kifejlesztése és annak tudatos szabályozása.
  • bevezetés a hagyományos kínai orvoslás tudományába.

Fő célunk továbbá, hogy a Shaolin technikákat, működő harcművészeti formába helyezve megtanítsuk.

A túlzott vallási (buddhista) attitűdöt mellőzzük. A gyakorlás során az önfejlesztés kap nagyobb hangsúlyt. Az értékteremtésre koncentrálunk, ezért a tanulás nem mentes a megmérettetésektől.

Szeretnénk, ha a kung-fu örök útmutatásai, úgy mint a türelem, az egyenes-őszinte magatartás, és a tanítás tisztelete segítséget jelentenének a gyakorlóinknak életük minden területén. Ezeket az ősi erényeket igyekszünk felerősíteni minden tanítványunkban.