A képességek kiterjesztése

Az állatgyakorlatok (Shi Er Xing) a Xing Yi Quan irányzat nagyon fontos tanításai. Ez a gyakorlatcsoport a rendszer haladó tananyagát képezi, amelynek célja, hogy a tanítványt felruházza erővel, eleganciával és az adott állat szellemével.

Az állatformák megalkotása Li Neng-Ran (1808-1890) nevéhez fűződik. Eredetileg csak 10 állatgyakorlattal dolgozott, amely később kiegészült még kettővel, az alligátorral (Tuo xing) és a tai madárral (Tai xing). Li Neng-Ran beavatta kiemelkedő képességű tanítványait az állatgyakorlatok titkaiba is, akik ezt követően koruk legendás harcosaivá váltak. A 12 gyakorlat a Xing Yi Quan-ben a képességfejlesztés tárházát jelenti, amely magasabb szintre emeli a gyakorlót és az egész művészetet is.

SÁRKÁNY LONG XING

Az Öt Elem elsajátítása után ez az első forma, amivel megismerkednek a gyakorlók. Intenzív láb, és térderősítő gyakorlat, mely kiváló alapot ad a rugaszkodó lábmunka fejlesztéséhez.
A derékcsavarással összehangolt emelkedés-süllyedés, fejleszti az egyensúlyérzéket is, mert a test tömege ilyenkor nem csak lefelé, és felfelé hanem még előrefelé is mozdul. Összehangolja a kezek és a lábak egyidejű mozgását a törzzsel, keresztezve az oldalakat pedig az agyféltekék szinkronizálását valósítja meg.

TIGRIS HU XING

A Tigris a vad erő képviselője az állatgyakorlatok sorozatában. Kétféle kidolgozása fejlődött ki, mely szerint megkülönböztetünk felső és alsó Tigrist. A felső Tigris mellmagasságú dupla tenyér technikáját, erőteljes vetődő mozdulattal ütjük meg, mely így nagyon hatékonyan segíti az egész test erő fejlődését és finomítását. Az alsó Tigris vese magasságban kivitelezett lökő – ütő, szintén dupla tenyér technikája kidolgozza a vállak és a mellkas erejét. Ezt az erőt kiteljesíti még a gerincoszlop egy speciális toló mozdulata. Gyakorlás közben a Tigris erős szellemét, izzó szemeit, legyőzhetetlenségét kell éreznünk és megjelenítenünk.

MAJOM HOU XING

Ez a forma a fürgeség és a rugalmasság gyakorlata. A majom ügyességét és kíváncsiságát gyors helyváltoztatások közben kell megjeleníteni. A könnyedség és az elegancia fejlesztésének igénye hatja át a majomformát, így a gyors és váratlan mozgást idővel egyre inkább meg tudjuk jeleníteni. Technikái között szerepel a haj megragadása és a szemek támadása ujjhegyekkel. A gyors fordulások és abból való hosszú rugaszkodások a mozgáskoordináció fejlesztés magasiskolái. A szemek élénksége frissíti a szellemet és fokozza a tudat aktivitását.

MA XING

Jól kézreálló, nagy erejű technika, az egyik legalkalmazhatóbb állatgyakorlat. Magas harci értékét viszonylagos egyszerűsége még tovább fokozza. A technika egyidejű támadást és védekezést tanít. Az ütőerő növelésének kiváló gyakorlata, tovább finomítja az egész test erőt. A ló leglényegesebb eleme a kezek egy speciális, egymástól erőteljesen távolodó (tépő) technikával történő iskolázása, mely egyidejűleg edzi az erőt és a tökéletes időzítést. Gyakorláskor megteremti a test alsó és felső részének harmóniáját.

ALLIGÁTOR TUO XING

Az alligátor egy később létrehozott állatgyakorlat. A test technikák tökéletesítésének és élőbbé tételének egyik legfontosabb módszere. A rugalmas ellazítást tanítja, úgy hogy közben az ízületeken (derék – váll – könyök – csukló – kézfej) áthullámzó erőt generál. Mozgása egy felülről nézett úszó krokodilra emlékeztet. Technikája kiválóan alkalmas pergő sorozattámadások semlegesítésére.

KAKAS JI XING

A kakas fontos állatforma a Xing Yi-ben. Az állatgyakorlatok közül a legösszetettebb, leghosszabb. Változatos, dinamikus technikai repertoárjával feladja a leckét a gyakorlónak. Fontos tanításai a gyors és határozott lábváltások, súlypont áthelyezések és irányváltások. A mély állások, dinamikus rugaszkodások edzik a lábakat, fejlesztik a testtudatot. Hét fő technikát különböztetünk meg, úgy mint az „Arany kakas hóban lépked, rizst csipeget, megrázza a tollát, felugrik a ládára, kukorékol, vizet iszik és egy lábon áll.”A harci szellem gyakorlata, mely megjeleníti a kakas hihetetlen életerejét és bátorságát.

FECSKE YAN XING

A forma azt szimbolizálja, amikor a gyorsan cikázó fecske hirtelen lecsapva vizet vesz a folyóból. A test technikák fejlesztésének kiváló gyakorlata. Remek egyensúlyérzéket, erős és laza lábakat és csípőízületet kíván. Stratégiája az erőelkerülés és az érzékeny pontok (elsősorban az ágyék) támadása. Jó állóképességet, gyorsaságot, ügyességet kíván, ezért nem a kezdők gyakorlata.

KARVALY YAO XING

A karvaly forma nagyon fontos képességekkel ruházza fel a gyakorlót. A ragadozó madár azon képességét tanítja, ahogy az hirtelen megcsavarja a testét mielőtt lecsap az áldozatára. Fontos eleme az egyik kézből a másikba a testen áthaladó hullámszerűen átküldött erő kidolgozása. Ezt a törzs és a mellkas speciális nyitásával és zárásával dinamikusan valósítja meg. Fontos tanítása az első lábas Pao, mely egy nélkülözhetetlen alkalmazás technika a Xing Yi Quan-ben.

KÍGYÓ SHE XING

A kígyó forma testesíti meg leginkább az emelkedés – süllyedés, nyitás – zárás és elcsavarodás alapelveit. Mélyre ereszkedve intenzíven edzi a térdeket és a lábak rugaszkodó erejét. Kiválóan fejleszti a derék rugalmasságát. Technikái nagyerejűek, villámgyorsak, de ugyanakkor rejtettek is. Az alkalmazás során a meglepetésre épít, váratlan helyzetekből támadja a legsérülékenyebb pontokat.

TAI MADÁR TAI XING

Egy később létrehozott forma az állatgyakorlatok csoportjában. Kidolgozásában hasonlít az alsó Tigrisre, de az alkalmazása teljesen más. Leggyakoribb változata szerint az ütő kezek ököl tartásban vannak felfelé néző tenyérrel. A mitológiai főnix madarat mintázza, mely felemelkedik, mielőtt villámgyorsan lecsapna. A vállak és a mellkas erejét fejleszti, a vállöv rugalmasságát fokozza. Remekül iskolázza az ásószerű lábmunkát.

SAS YING XING

A sas forma feltölti a szívet bátorsággal. Az emelkedés – süllyedés fontos gyakorlata. A lábak edzésén kívül a felső háti szakasz rugalmasságát is fejleszti. A fejtető fúr felfelé, a tarkó megnyúlik, a szem lefelé néz híven tükrözve a sas magabiztosságát. A kezek ún. „saskarom” tartásban, megfeszített  tenyerekkel föntről sújtanak lefelé. Az oldalak keresztezésével megteremti az agyféltekék közötti harmóniát.

MEDVE XIONG XING

A medve formával zárjuk az állatgyakorlatokat. Ez a forma a gyakorlás során felépült belső erőt mutatja be. Robosztus erőt jelenít meg, mely azonban váratlan gyors ritmusváltásokra képes. A vállak helyes tartását és a könyök erőkiadását tanítja. Egy kínai mondás szerint a jó kungfu: „medve váll, tigris derék”. Fő technikája a könyökütés és az aszimmetrikus fúró ököl, mely után a tekintet lentről felfelé irányul. A Hebei stílusú Xing Yi-ben kombinálva jelenik meg a medve és a sas gyakorlat. Ebben az esetben a gyakorlat neve „Harc a medve és a sas között”.