A lényeg

A belső erő mint olyan, az egyik legmisztikusabbnak hitt és leginkább félreértett területe a kínai harci művészeteknek. Sok kung-fu szakértő szeret a belső erőről és a Qi-ről mint valami misztikus dologról beszélni, amely tegyük hozzá különösen nyugaton jellemző. Ezek majdnem mindig a tanító részéről történt félreértésekből adódnak, de sajnos nem ritkán anyagi érdekből származó szándékos megtévesztésből erednek. Ekkor hallani, hogy az oktató Qi-t használ izomerő helyett, és hogy nincs szükség erő használatára, mert az ember igazi ereje a felhalmozott Qi-ből ered. Ez nagyon mély és nagyszerű tanításnak hangzik, de ha egy pillanatra is belegondolunk, nyilvánvalóvá válik, hogy az izmok és az izomerő használata nélkül megmozdulni sem lennénk képesek. Kívülről megfigyelhető mozgások mindig izommozgások eredményei, a belső erő kulcsa pedig az, hogy hogyan mozgatjuk testünket.

Fontos megállapítás, hogy a belső erő fejlesztése és művelése elengedhetetlen része az összes kung-fu stílusnak, legyen az külső vagy belső stílus. Sajnos az irányzatok jelentős részénél ezek a módszerek az idők során elvesztek és mai tudásanyag már csak a technikai repertoár tanulását foglalja magában.

A belső harcművészetek azonban szerencsés kivételek, mint például a Taiji Quan, vagy a Xing Yi Quan. Tanításuk alapja, hogy a természetes erőnkkel dolgozzunk, mentális energiáinkat a lehető leghatékonyabban használjuk és a külső behatásokra a lehető legmegfelelőbb mozdulatokkal reagáljunk. Az eredmény: a belső erő. A belső erő itt arra vonatkozik, hogy a bennünk rejlő, velünk született erőnket használjuk tudatos irányítás alatt.

A kulcs a tudatos irányítás!

A belső erő nem más, mint a fizikai és mentális gyakorlás által felépült Qi izomzatba való behatolása, amely ennek hatására nagyobb erőkifejtésre lesz képes. A modern tudomány megállapításai szerint az ember még jelentősebb erőfeszítés során is izomerejének csupán 30-40%-át képes aktiválni. A különféle stresszhelyzetek alkalmával viszont rendkívüli erőkifejtésre válik képessé. A Qi-vel feltöltött izomzat a lehetséges teljesítménynek akár 100 %-át is képes lesz produkálni, ezt nevezhetjük belső erőnek, mivel a potenciális teljesítmény kívülről továbbra is láthatatlan marad, ugyanis a testalkat és az izomtömeg nem növekszik extrém mértékben.
A belső erő a harcművészeti irányzatok tartalmát adja, biztosítva azt a teljesítményt amely annak működőképességét, alkalmazhatóságát garantálja.