Ragadd meg és tartsd!

Minden feszítés, megragadás, dobás és azokból való szabadulás Qin Na technika. Valamennyi tradicionális kung-fu irányzat tartalmaz Qin Na elemeket is, amelyek az adott stílus harcmodorához illeszkedve növelik azok hatékonyságát. Vannak kifejezetten Qin Na technikákra épülő kung-fu irányzatok, úgy mint a Saskarom, a Tigris vagy a Sárkány stílus.  A Qin Na forrása alapvetően a Saskarom (Ying zhao fanzi) stílus 108 technikája, ezekből vettek át más rendszerek. A Saskarom stílus alapítója Liu Shi-Jun, az ő örököse Liu Cheng-You akinek tanítványa a XIX. század legnevesebb Qin Na mestere, Chen Zi- Zheng aki – Saskarom király néven vált ismertté. A Qin (megragadni), Na (tartani) a megragadás és a kontrollálás művészete, melynek öt fő alkalmazási területét különböztethetjük meg.

Fen Jin

szétválasztani az izmokat és inakat

Cuo Gu

kimozdítani a csontokat az ízületekből

Bi Qi

megállítani a légzést (különféle fojtások, tüdőzárások)

Dian Xue

érzékeny pontok támadása

Rou Dao

lágy technikák, elvezetések, elfogások alkalmazása

 

A Shaolin rövid ököl széles körben igen nagy repertoárral alkalmaz Qin Na technikákat, mivel a Saskarom stílus jelentős részét is magába olvasztotta. A Qin Na technikák alkalmazását a Shaolin Duan Quan-ben elősegíti a rövid küzdőtávolság ahonnan könnyű rögzítéseket, megragadásokat, feszítéseket és különféle csavarásokat végrehajtani.

Ebből következik, hogy a rövidkezes stílusok a legnagyobb felhasználói a Qin Na technikáknak, mivel amúgy is sokat tartózkodnak ütőtávolságon belül és harcmodorukból adódóan keresik a közelséget. A Shaolin Duan Quan rendszerben alkalmazott tapadókéz technikák bármikor átfolyhatnak egy megragadásba vagy egy feszítésbe. Ezek „vadászterületei” mindenre kiterjednek, akár a haj vagy a ruházat bármely részére is.

Fontos az ujjak, a csukló és a magragadó erő edzése a hatékonyság érdekében. Ezek fejlesztésénél felléphet speciális gyakorlóeszköz igény is, amelyek beszerzése és tárolása csak a jobb felkészültségű iskolákban megoldott.