Gyakorlatiasság

Kemény, magas harcértékű irányzat, támadásai robbanékonyak és villámgyorsak. Közel lép az ellenfeléhez és ököllel, vállal, fejjel, könyökkel, térddel támad. Ha a kung-fu alkalmazhatóságát vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a rövid ököl technikák lényegesen hatékonyabbak és élőbbek a hosszú ökölénél.

Sokan úgy gondolják, hogy a rövid ököl nem elég erős. Ez csak akkor igaz, ha a harcművészetekben két járatlan személyt veszünk alapul. Ebben az esetben a nagyobb lendületvételű technika valóban erőteljesebb. Azonban a rövid ököl módszere speciális könyökerő tréninget tartalmaz, amellyel idővel utoléri, sőt meg is előzheti erejében a hosszú öklöt. Sebességét tekintve mindig is gyorsabb volt. Tehát ha a cél az alkalmazás és a működőképesség, akkor a választás a rövid ököl. A rövid ököl edzésmódszere egyszerre edzi a bőrt, az izmokat, a csontokat és a belső erőt. Gyakorlatai eleinte módfelett fárasztóak, de az idő előrehaladtával rendkívül élvezetessé válnak. A fejlődés gyors, az ügyesebbek hamar jelentős sikereket érhetnek el az önvédelem terén is.

Az iskola tananyaga alkalmazás-centrikus, csak a legjobban működő megoldásokra támaszkodunk a tanulás során.

A képzés hat fő területből áll

  • a rövidtávú ütőerő és technika edzése, az öt állat stílus elsajátításával
  • tapadókezek
  • ízületfeszítések (Chin Na)
  • földreviteli technikák
  • könyök és térd technikák
  • életpontok rendszere (Dim Mak)

A Shaolin rövid ököl kínai neve Shaolin Duan Quan. Ez maga a rövid ököl összefoglaló stílus, amelynek technikai repertoárját és edzésmódszertani ismereteit tartalmazza.