A cél felé

Az elmúlt négy évben rengeteget fejlődtünk az Akadémián. Van, ami kevéssé észrevehető és van, ami jóval szembetűnőbb. Az egyik legfontosabb, amiért sokan elkezdenek valamilyen harcművészetet gyakorolni, az önvédelmi képességek fejlődése. Az edzéseken végzett szisztematikus gyakorlás, a páros gyakorlatok és a kreatív küzdelmi gyakorlatok meghozzák az eredményt. A kezdeti kontrollálatlan hadonászásból tudatos és gyakorlatban is alkalmazható mozdulatok válnak. A szorgalmasan edzésre járóknak további meglepetésekben lesz részük: az erőszint növekedése, a koordinációs készségek javulása, és nyugodtabb, koncentráltabb tudatállapot elérése. Az önvédelem mellett motiváló ok lehet az egészségvédelem is. A rendszeres mozgás, az edzéseket bevezető nyújtás, bemelegítés, a légzés tudatos szabályozása, a befelé figyelés elsajátítása mind pozitív hatással van egészségünkre.

A Xing Yi Quan-t már a kezdetektől fogva nagyon letisztult, könnyen érthető, sallangoktól mentes stílusként ismertük meg. Az edzések tudatos rendszerben, meghatározott szisztéma alapján zajlanak, a gyakorlatok kiegészítik egymást. Könnyű az első lépéseket megtenni (öt ököl elsajátítása, párokban gyakorlása), de még évek múltán is csiszolhatók, fejleszthetők ugyanezek a lépések. Teljesen más mélységei ismerhetők meg ugyanannak a gyakorlatnak 50 vagy 300 edzés után, így a kihívás, az érdeklődés és a fejlődés folyamatos.

Azt tapasztaltuk, hogy minél inkább haladunk előre a tanulmányaink során, annál könnyebb lesz az új dolgok megtanulása, egyre fogékonyabb lesz az elme a tanulásra. A kung-fu gyakorlása pozitív kihatással van magánéletünkre, jobban tudunk például koncentrálni előadásokon, a rendszeres mozgás miatt a korábban nehéz, megerőltető munkának számító feladatok is könnyebbnek tűnnek. Nem mellesleg sikerült többünknek megszabadulni a leadhatatlannak tűnő súlyfeleslegünktől, 10-15, de akár 30 kilótól is.

Mindannyian – akik már négy éve ebbe a csoportba járunk – nagyon sokat kaptunk mesterünktől, Kapecska Attilától és a stílustól. Az életünk természetes részévé vált a gyakorlás, ráadásul nagyon jó csoportszellem alakult ki, ami az edzést is segíti. Egymást támogatjuk, húzzuk a gyakorlás során és a magánéletben is.

A kezdeti beilleszkedésünket segítette, hogy az Akadémia saját, jól felszerelt edzőtermekkel, kulturált öltözőkkel és zuhanyzókkal rendelkezik, így megfelelő szellemiségű környezetben tudunk edzeni. Ez, tapasztalataink alapján sajnos sok helyen nem jellemző. Edzések előtt és után az Akadémia területén található Tantien Teaházban tudunk felfrissülni és a fiatalabb edzőtársak szülei is itt tudnak várakozni, kikapcsolódni. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a stílus megtanulását, mert bárki megtalálhatja benne azt, amit keres. Lehet tanulni formagyakorlatokat, páros gyakorlatokat, lehetőség van egy idő után fegyverhasználat elsajátítására, emellett küzdelmi alkalmazások és erőgyakorlatok is vannak az edzéseken.

Kardos Norbert, Salga Zsolt, Szternák Barna, Zeitler Ádám, Zeitler Balázs