Kung-fu erkölcs

Kung-fu erkölcs
Irányelvek

A Magyarországi Tradicionális Kung-fu Akadémia idén ünnepeli harminchetedik születésnapját. Alapítója, Kapecska Attila mester nemzetközi szinten elismert harcművész. Az Akadémia falai közül sok mester és több ezer gyakorló tanuló lépett ki, akiknek mind az edzés ideje alatt, mind előtte és utána, azaz az élet más pillanataiban is meg kellett felelnie a kung-fu által támasztott legmagasabb erkölcsi elvárásoknak.
Az alábbiakban a Kung-fu Erkölcs pontjait olvashatod, amelyet az iskolába lépés első pillanatától ismerned kell, és elfogadnod lesz szükséges.

KUNG-FU ERKÖLCS

A kung-fu a test és lélek edzése, amely megszabadít minket mindenfajta félelmünktől, erőt és energiát ad. Ezzel azonban soha nem szabad visszaélni. A mesteredtől elsajátított képességeket csak a jó építésére, a pozitív energiák fejlesztésére használhatod fel.

A kung-fu tiszteletre nevel. A szülők, a mesterek, más iskolák mesterei, egyben mindenki más tiszteletére, akik hozzásegítenek, hogy a harcművészet gyakorlásával mélyebb szellemi dimenziót élő emberré válhassunk. Nem csak a mi iskolánkban, hanem mindenütt másutt és másnak is jár az őszinte köszönet, ahol lehetőséget adtak számodra egy tanítás megismerésére, kezet nyújtottak neked a te személyes fejlődésedhez, idejüket és energiájukat biztosították haladásodhoz, illetve megteremtették mindehhez a megfelelő körülményeket. Ha így cselekszel, szívedet megérinti, és feltölti lelked a harcművészetek szellemisége.

A kung-fu gyakorlás során a tiszteletettudó magatartás az elfogadott. Az iskoláról, ahol tanulsz, vagy tanultál, soha nem nyilatkozhatsz másnak negatívan vagy hitelrontón. Mestereid képzett harcművészek, és ha hallgatóságukban bármilyen más iskoláról, ahol téged korábban tanítottak, elítélően nyilatkozol, rögtön tudni fogják, hogy nem tiszteled a kung-fu alapvető erkölcsi tanításait a hűségről.

A kung-fu elsajátításához – mint ahogy bármilyen más sikerhez az életben – alázatos viselkedés szükséges. Ez segít hozzá, hogy őszintén és koncentráltan sajátíthasd el a különböző gyakorlatokat. Ennek az alázatos viselkedésnek része az edzőterem edzés előtti és utáni felsöprése, a gyakorlókörnyezet tisztán tartása minden csoport számára, amelyet csoporton belül, igazságos munkamegosztásban kell megszervezni. Légy bizonyos, hogy része vagy ennek a munkának.

A kung-fu tudásának birtoklása felelősséggel jár: amit az Akadémián elsajátítottál, az a tiéd, de egyben kötelességed mindenkit segíteni, aki azt a tudást megszerezni kívánja, és hozzád segítségért fordul. Mint ahogy te is megkapod a segítséget a nálad felkészültebbtől. Kötelességed tehát minden veled gyakorló felé a legnagyobb tisztelettel és békességgel fordulnod, akire soha nem tekinthetsz ellenségként. Ő a társad a tanulásban: ő téged, te pedig őt segíted a harcművészet irányába tett lépésekben.

A kungfu-ban minden ember egyenlő, különbséget csak az edzőteremben elvégzett munka teremthet. Éppen ezért befelé koncentrálj, figyelj magadra annak érdekében, hogy a kung-fu gyakorlásáról ne terelhesse el semmi sem a figyelmedet, megfelelően tudj az edzésre összpontosítani, és meghalld mestereid minden tanítását.

Ha egyszer mesterré akarsz válni, akkor az első perctől kezdve úgy gyere be az Akadémiára, hogy legalább annyit teszel a kung-fu közösségért, mint amennyit a mestereidtől és más gyakorlóktól kapsz az itt töltött időd alatt.

KUNGFU ERKÖLCS