Egy új kapu

Chen Taiji iskolánk 2000. év őszén kezdte meg működését a Kung-fu Akadémia Vidra utcai edzőtermének megnyitásával egy időben. Ez az időpont azért is emlékezetes, mert egyúttal ez volt a Chen Taiji Quan magyarországi térhódításának kezdete. (Ezt megelőzően nem lehetett ezt az irányzatot tanulni hazánkban)

Kapecska Attilának az Akadémia elnökének szervezésben nyújtott segítségének és Franciskovics Andrea nyelvi nehézségeket áthidaló tolmácsolásának köszönhetően az első lépések rendkívül sikeresen alakultak. A kezdetek óta több száz tanítvány ismerkedett meg ezzel a különleges mozgásformával, a kitartóbbak a mai napig gyakorolják.

Az iskola szakmai vezetője Han Kui Yuan 19. generációs mester, aki a Chen stílusú Taiji mellett a stílushoz tartozó Qi gong gyakorlatok kiváló szakértője is. Elhivatottan osztja meg tanítványaival mély tudását és évtizedes tapasztalatait. Han mester tanítói türelme példaértékű, hisz abban hogy a Taiji az európai ember számára is kulcs lehet a testi és szellemi aktivitás fokozásában, és az egészség megőrzésében. Mesterei a stílus legendás alakjai, Tian Xiu Chen és Feng Zhi Qiang, akikről mindig nagy tisztelettel beszél.

Az iskola tananyagában szerepelnek Qi gong gyakorlatok, kezdők számára könnyebben elsajátítható ún. egyszerűsített formagyakorlatok (24 és 48 lépéses), és tradicionális formagyakorlatok (71 és 83 lépéses), utóbbiakhoz a jó alapok már nélkülözhetetlenek. Az aktív gyakorlással kitöltött idő előrehaladtával egyre mélyebb és mélyebb rétegeit tapasztalhatjuk meg a formagyakorlatoknak, s a természetes mozgásformák automatikusan kialakulnak. A tanulást páros lökő kéz (Tui Shou) gyakorlatok teszik teljessé, ezek segítségével kerülhetnek közelebb a tanítványok a Chen Taiji harcművészeti oldalához, megtapasztalhatják a stílus fő alapelvét, az ellent nem állás művészetét.

Minden gyakorlat fejleszti a koncentrációt, s ennek a képességnek a hétköznapi életben is óriási hasznát láthatjuk, hiszen kiváló teljesítményt csak úgy érhetünk el, ha figyelmünket képesek vagyunk akár hosszabb ideig is tökéletesen összpontosítani.

Megtanít továbbá arra, hogyan léphetünk az áramlás útjára, s hogy akkor is működnek a dolgok körülöttünk  ha könnyedén, erőfeszítés nélkül leszünk úrrá a nehézségeken.