Dao Yin Shu

A taoista hagyomány szerint a szervezetben végbemenő mozgás, működés az ellentétes polaritású erők állandó hullámzásának következménye. A yin és yang ellentétes erőpár együtt adja ennek az átfogó energiának egyedi dinamikáját. Megnyilvánulásukat tekintve látszólag ellentétes formát öltenek, mégis egyensúlyt tartanak fenn- egységesen, harmonikusan, kiegyenlítően működve. Ezt az egységes, átfogó energiát hívják Qi (Csí)-nek és a vele való együttműködést pedig az „Út”-nak, a „Tao”-nak.

A taoista tanítások alapot nyújtottak a mindennapi életvitelhez is, de megteremtették a taoista remete típusát is. Ezek az erdőkben és barlangokban magányosan élő emberek a külső és belső gyakorlatok útján törekedtek arra, hogy testük és szellemük átléphessen az egyetemességbe, elérve a bölcsek testen túli szféráit. Ennek megvalósítása érdekében alkalmazták az új életrekeltés taóját, mely a gondolat, a légzés és a mozgás egyesítésének ősi módszere.

A remeték nem csak önmaguk végezték a gyakorlatokat, hanem tanítványaiknak is megtanították és végső soron ezzel komoly betegségmegelőző és terápiás célt szolgálva, előmozdították a beavatottak fizikai-pszichikai megerősödését és ellenálló képességük fokozódását a betegségekkel szemben. A ma ismert légzőgyakorlatok és a velük járó testgyakorlatok túlnyomó többsége vitathatatlanul taoista eredetű.

Úgy, mint a Dao Yin Shu (导引术) – egyszerűbb taoista tornagyakorlatok (taoista jóga), melyből később kifejlődött a mai Qi Gong (Csikung) teljes rendszere. Tehát a Dao Yin, mint a régi idők legmagasabb szintű egészségvédő módszere tekinthető a Qi Gong ősének.

Scan0009

A Dao Yin Shu napjainkban is kedvelt gyakorlási módszer, mert egyszerű és hatékony, bárki számára könnyen elsajátítható. Serkenti az életerő (Qi) keringést, erősíti a testet, ellazítja az izmokat, és regenerálja az ízületeket. Hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a belső béke megtalálásához illetve megerősítéséhez.