Szimmetria

A pekingi Harcművészeti Kutatóintézet felmérései alapján, ami a belső harcművészeteket illeti, a Bagua stílust gyakorlók élnek a leghosszabb ideig. Az átlagéletkort megfigyelve a Xing Yi-t gyakorlók állnak a második helyen (majd 80 életévvel!) a Taiji stílust gyakorlók pedig a harmadikon. (Az adatok Di Guoyong mestertől származnak, aki maga is tagja e szervezetnek.)

Miért?

A Bagua stílusban minden technikát jobb, ill. bal oldalra egyaránt gyakorolnak és vélhetően ennek a szimmetrikus kiegyensúlyozottságnak köszönhetőek az életerőre gyakorolt kiemelkedően pozitív hatásai. A stílus gyakorlása által megtapasztaljuk hogyan kapcsolódnak a testrészek harmonikus egységgé. Napjainkban sokat hallhatunk a hosszú élet elérésének különféle módszereiről, azonban az életminőségről túlságosan kevés szó esik. A belső harcművészeteket gyakorlók nem csak hosszú ideig élnek, hanem életminőségüket tekintve is dicső öregkorra számíthatnak, hiszen a rendszeres gyakorlás segít megőrizni a belső szervek és a zsigerek fiatalságát.

A folyamatos csavarodó, forgó mozgás stimulálja az ízületeket és azokat a belső izmokat, amelyeket ritkán használunk mindennapi tevékenységeink során. Az izmok összehúzódása és ellazulása masszázsban részesíti a belső szerveket, megindítja a belső erő intenzívebb áramlását és ezáltal serkenti a vérkeringést.

Hasonlóan a másik két belső stílushoz, a gyakorlás belső energiát termel és ez különösen a statikus kézmozdulatokkal végzett körsétára vonatkozik. Mint tudjuk az öregedés folyamata a lábaknál kezdődik, hiszen életünk során lábaink viselik egész testünk súlyát. A Bagua stílusban központi szerepet kap a lábak lazítása, megerősítése, hiszen ez feltétlenül szükséges a test mozgékonyságának növeléséhez. Ennek a stílusnak a gyakorlásával sokat tehetünk lábaink és a derekunk egészségéért. A lábak módszeres edzése és a fejlett lábizomzat segíti a vér visszaáramlását így megkönnyítve a szív munkáját. A Bagua stílus gyakorolható egyedül vagy párban. Egészségügyi vonatkozásai mellett önvédelmi hatékonysága is kiemelkedő.