Akiknek sikerült

Csoportunk 2005. október 4-én indult, mint az Akadémia első Xing Yi csoportja. Sokan közülünk itt kezdtünk el harcművészettel, és egyáltalán, rendszeres testmozgással foglalkozni. Kapecska Attila mester vezetett be bennünket és kísért végig a harcművészeti úton. Először az alaptechnikákkal, majd később az egyszerűbb páros gyakorlatokkal és formagyakorlatokkal ismerkedtünk meg. Az edzéseken, a kiegészítő foglalkozásokon és a táborokban legyőztük határainkat, a szorgalmas és kitartó munka észrevétlenül kezdett eredményeket hozni. A gyakorlással töltött hónapokból hamar évek lettek, az első kitűzött célt, 300 edzést mindannyian 3 éven belül teljesítettük, gyakorlataink minősége alapján részt vehettünk a kis házi vizsgán.

A következő két évben haladó technikákkal és gyakorlatokkal ismerkedtünk meg, többen lehetőséget kaptunk gyakorlatok tanítására is. Emellett lehetőségünk nyílt az iskola mestereivel és tapasztalt tanítványaival együtt magas szintű, az erőfejlesztő és a küzdelmi gyakorlatokat előtérbe helyező foglalkozásokon is részt venni. Többségünk ekkor hetente már 4-5 alkalommal is edzett, éves szinten 150, nem ritkán 200 alkalommal is részt vettünk foglalkozásokon. A táborokban lehetőségünk nyílt részletesebben és nagyobb ismétlésszámban is foglalkozni az alaptechnikákkal, forma és páros gyakorlatokkal, emellett megtanulhattuk az alap lándzsa technikákat is. Az időszak végén újabb megmérettetés következett, választhattunk, hogy gyakorlói vagy szakértői minősítést szeretnénk tenni. Végül mindannyian a szakértői minősítést céloztuk meg és kemény munkával, sok gyakorlással sikeresen megfeleltünk.

A piros pólóhoz szükséges elméleti és technikai tudás mellé a következő időszakban harci tapasztalatokat szereztünk. Állóképességünk és erőnk a kemény edzések hatására gyorsan fejlődésnek indult, ennek hatására minőségben is részt tudtunk venni 3 órás, intenzív gyakorlásokon. Külső partnerekkel, más iskolák és stílusok gyakorlóival nyílt alkalmunk összemérni képességeinket, csiszolni küzdelmi technikáinkat. Emellett tovább foglalkoztunk a Xing Yi technikákkal és igazán magas szintű gyakorlatokat is megtanultunk. Időközben sajnos két csoporttársunknak is úgy alakult az élete, hogy nem tudta folytatni a tanulmányait, így a hetedik gyakorló évünkre öten maradtunk piros pólósok.

2011 áprilisában kaptunk meghívást az iskola első Nagy Záróvizsgájára, elismeréséül az eddigi munkánknak és szorgalmunknak. A vizsga anyaga felölelte eddigi összes tanulmányunkat: elméleti, technikai, állóképességi, fegyveres-eszközös, valamint harci tudásunkról is számot kellett adnunk. A kilenc hónapos felkészülés során elérhetetlennek tűnő célokat sikerült megvalósítani; többször is legyőzve önmagunkat, egymást segítve a nehezebb időszakokban. Végül alig több mint 6 év után elérkeztünk kungfus életünk első igazán komoly feladatához.

A vizsga öt részből állt

1/ komplex elméleti tudásról kellett számot adnunk, mely felölelte a stílus történetének ismeretét, az alaptechnikák és állatgyakorlatok mögött rejlő elméletet, a kínai alkímia és orvoslás alapjait

2/ technikai vizsgán magas minőségben kellett bemutatnunk az alapgyakorlatokat, páros gyakorlatokat és formagyakorlatokat. Kreatív gyakorlatként saját formagyakorlatot is ki kellett dolgoznunk!

3/ az állóképességi vizsgán 2 órányi erőgyakorlat és 40 percnyi állásgyakorlat várt ránk, itt adtunk számot a kitartásunkról és a gyakorlás során kifejlesztett erőnkről

4/ a fegyveres-eszközös vizsga anyaga a lándzsa alaptechnikák és formagyakorlatok bemutatásából, valamint ütő és rúgó technikák alkalmazásából állt, kreatív gyakorlatként egy hihető és valós, saját magunk által koreografált páros küzdelmet kellett előadnunk

5/ a küzdelmi vizsgán 5 menetben, 3 perces küzdelmekben mutathattuk be megszerzett harci képességeinket, illetve a tanult védelmi és támadó technikák alkalmazását a korábban más iskolákban tett gyakorló látogatásokon megismert, nem ritkán 10-15 éves küzdelmi tapasztalatokkal rendelkező ellenfeleinkkel szemben

A két hónapig tartó vizsga sorozatot végül mindannyian sikeresen teljesítettük, így az Akadémia tanulói közül elsőként szereztük meg a harcos minősítést és magunkra ölthettük a lila pólót.

Az elmúlt pár évben sokszor, a záróvizsgához közeledve egyre többször hallottuk a kérdést, hogyan értünk el idáig, mi a „titok”. A válaszunk: a mesterünk tanítása és oktatásszervezése révén! Mind az öten 800-1000 edzésen vettünk részt a hat év alatt. Ott vagyunk szinte valamennyi táborban, részt veszünk kiegészítő foglalkozásokon, tanfolyamokon, a tanulásban türelmesek és állhatatosak vagyunk, kitartóan gyakorolunk.

Gyertek, csináljátok utánunk, megéri! Ehhez kívánunk kitartást:

Kardos Norbert, Kovács József, Ötvös Géza, Szternák Barna, Zeitler Ádám