Tie sha zhang

Miután elsajátítottuk az önvédelemhez szükséges technikákat, utána fel kell töltenünk azokat erővel és tartalommal, a hatékony alkalmazás érdekében. A védő és támadó mozdulatoknak szilárd alapokon kell állniuk, máskülönben megbízhatatlanok lesznek, és a harc közben képtelenek leszünk a győzelemre.

„Ha csak a technikát gyakorlod, de a képességet nem edzed, öregkorodra semmid sem marad.”

„Virág ököl, hímzett láb.” Ez a találó kifejezés arra utal, ha a mozdulatokból hiányzik az erő, nincs valódi harcművészeti értéke a technikáknak, csupán jól néznek ki. Sokan úgy gondolják, hogy egy speciális kung-fu képességet nagyon nehéz mesteri szinten elsajátítani. Ez nem feltétlenül igaz!

A valódi probléma a kitartás hiányából ered! Ha rendelkezünk megfelelő állhatatossággal, akkor semmi kétség, hogy egy év már kisebb eredményt hoz, három év nagyobb, tíz év pedig szinte már hihetetlen fejlődéssel jár. Problémát jelenthet első hallásra az eltöltött idő hossza, de amikor belegondolunk abba, hogy az idő akkor is eltelik, ha nem csináljuk, akkor talán könnyebb lesz elkezdeni. Ha már belevágtunk a gyakorlásba, gyorsan telnek az évek és az időközben jött sikerélmények átlendítenek a holtpontokon.

A fejlődés fokozatos és folyamatos!

A vaskéz tréning egy igazi kung-fu képesség. A módszert az 1500 éves titkos Shaolin szöveg, a Yi Jin Jing is említi. A gyakorlás az ujjak különleges edzésével kezdődik. Amikor a Qi elérte az ujjhegyeket, erővel és energiával töltve fel azokat, akkor kezdhetjük a kézhát és a tenyér módszeres edzését. A külső kemény tréning kiegészül még belső gyakorlatokkal is, ahol a Qi irányítására a koncentrált lélegzet módszerét alkalmazzuk. Ennek egyik eredeti gyakorlata a Shaolin Hat Tenyér sorozat. Egy ilyen magas szintű gyakorlás, mint a Vaskéz, nem csak irányító kung-fu mesteri szakértelmet, és megfelelő gyakorló eszköz készletet, hanem kiegészítő “praktikákat” is igényel.  A Kung-fu Akadémia a gyakorlás minden szintjére tökéletesen felkészült, mind tapasztalati, mind a megfelelő eszközök terén is.