A selyemhernyó fonása

Az első dolog, amit megteszünk születésünk pillanatában, az egy belégzés. Az utolsó dolog, amit teszünk a halál beálltával, az egy kilégzés. A helyes ki- és belégzés fontosságát az élet folyamán nem lehet eléggé hangsúlyozni. A levegő esszenciája (a tápláléké is) testünkben Qi-vé alakul (tűz Qi). A koncentrálás és a mozgás gyakorolja a legnagyobb hatást a légzésre, mely így befolyással bír a Qi változásaira. A megfelelő légzés segít megvalósítani a harmóniát a koncentrálás és mozgás között. A helyes gyakorlás során azonban mindent egyszerre csinálunk. A mozdulatok, a meditáció és a légzés egy időben történik. Ez a valódi Qi Gong, mert a Shen és a légzés egyesülése után irányítható leghatékonyabban a Qi. A légzés szabályozása a Qi Gong fontos része. A belégzés jang jellegű, táplálékot hoz a testnek, segíti a vérkeringést és a szervek működését. A kilégzés jin jellegű, megtisztítja a szervezetet a szennyeződésektől és a méreganyagoktól. A kilégzés és a belégzés időtartamának növelése, melyet a „selyemhernyó fonásához” szoktak hasonlítani, indítja be az életerő intenzívebb mozgását az energiapályákon. Ezt légzésszabályozásnak hívjuk.

A Qi Gong sokféle légzéstípust használ. Megemlíthetjük az általános vagy mellkasi légzést, melyet a külső stílusok gyakorlói alkalmaznak, valamint a normál hasi légzést, vagy a fordított hasi légzést.

A fordított hasi légzést hívják még taoista légzésnek is. Ez tekinthető a hatékonyabb módszernek. A fordított hasi légzés esetében a belégzésnél a hasfal befelé mozdul (a köldök keresi a mingmen-t) megemelve a gát izomzatát és a végbélnyílást is egy időben.

  • Így a Qi-t a lehető legnagyobb hatékonysággal tudjuk összegyűjteni a Dantian-ben, majd onnan kivezetni a végtagokba.
  • Tréningezi a belső szerveket, mivel a hasfal befelé mozdulása és a tüdő egyidejű tágulása révén létrejövő nyomásváltozások mintegy átmasszírozzák azokat.
  • Velőtisztító Qi Gong esetén kizárólag ez a módszer alkalmas a Qi-nek az agyba való vezetéséhez.

A kezdőknek ez a technika azonban eleinte túl nehéz lehet, ezért a normál hasi légzéssel tanácsosabb kezdeni. Igen elterjedt módszer még a lélegzetet visszatartó légzés, ennek komoly jelentősége van a harcművészetek terén is, mert miután a tudatunk a Qi-t a kívánt területre vezette, a lélegzet visszatartásával azt képesek vagyunk ott helyileg rögzíteni. Ezen kívül előkészíti és megalapozza az ún. bőrlégzést (testlégzést), melynek erősödésével a teljes testfelület képessé válik bekapcsolódni a ki- és belégzés által létrehozott gáz-anyagcsere folyamatokba.

A légzés szabályozása addig tart, amíg az magától meg nem valósul. Megfelelő módszerek használata után a légzés szabályozása direkt szabályozással szükségtelenné válik. A valódi szabályzás nem tudatos folyamat, hanem mintegy magától, erőfeszítés nélkül megy végbe. Amikor a légzést szabályozzuk, akkor a Qi-t is szabályozzuk, ezek nem választhatók szét egymástól. Amikor a légzés és a Qi harmóniája kiteljesedik és a szabályozás természetessé válik, akkor a kung-fu magas szintre ér.