Életminőség

A Xing Yi Quan egy olyan öngyógyító módszer, amelyet életkortól és egészségi állapottól függetlenül bárki gyakorolhat. Ennek a rendszernek az állhatatos gyakorlása olyan hatékonyan igazítja ki az egyén belső energiáit, hogy közvetetten számos különféle betegség megszűnését eredményezheti a magas vérnyomástól a különféle szervproblémákig. Legkiemelkedőbb egészségügyi jelentősége, hogy a belső energiákat egyensúlyban tartva képes megelőzni szinte bármilyen betegséget.

Xing Yi és az egészség

A Xing Yi technikák, folyamatos gyakorlásával képes az öt yin szerv, a tüdő, a vesék, a máj, a szív és a lép energiáit harmonizálni és létrehozni egy energetikai egyensúlyi állapotot, amely az egészség alapfeltétele.

A gyakorlás közben végzett mély fordított légzés a rekeszizmot a belső szervek masszírozására készteti, amely többlet vért juttat a zsigerekbe. A belek intenzív átmasszírozása felerősíti az anyagcsere folyamatokat, méregtelenít és helyreállítja a test kémiai egyensúlyát. A Xing Yi Quan lágy gyakorlatainak kiterjesztő és összehúzó mozdulatai szintén erősítik a gyomrot és a beleket, elősegítve a jó emésztést. Ez a kiterjedés és összehúzódás a tüdőt maximálisan igénybe véve erősíti az egész légzőrendszert is. A Xing Yi Quan a test összes izmát működésbe hozza. A gyakorlás eredményeként az izomszövet megőrzi ideális tónusát és megtelik energiával. Ez a speciális mozgás enyhe hőt létrehozva felgyorsítja testünkben az energiakeringést. A Xing Yi speciális mozgásának eredményeként a gerinc megnyújtásának, tömörítésének, és csavarásának hatására a hátgerincben és a környező szövetekben felgyorsul az anyagcsere, elősegítve a regenerációs folyamatokat. A gerincoszlop szisztematikus, elasztikus hajlítása éppen úgy hat a belül elhelyezkedő idegfonalakra, mint a csontozatra. Ennek hatására megduzzadnak a csigolyák közti porckorongok, ez a jelenség növekedési ingerként hat úgy a csont, mint a vérképző szervekre egyaránt.

Végeredményként vastagabbak lesznek az idegek és többszörösére emelkedik az ingerületvezető képességük. Az idegek teljesítőképességének egyik fő feltétele, hogy a hátgerincben lévő életfontosságú idegvezetékek speciális tornát kapjanak. Az összes automatikus mozgás beidegzése a hátgerinc ideghálózatán keresztül történik, tehát nagy jelentősége van annak, hogy a vezetékek bőséges vér és energia ellátást kapjanak. A Xing Yi Quan az idegerő fejlesztésének egy kiváló módszere.

A rendszer fiatalító hatásának köszönhetően

  • Idegerősítő hatásként a gyakorlók megzavart idegélete gyors tempóban helyreáll és a normális munkateljesítmény kétszeresét érhetik el ezekkel a módszerekkel és gyakorlatokkal.
  • Az alacsony termetű emberek néhány centimétert nőhetnek hatására (megduzzadó porckorong).
  • Az állandó elasztikus idegmasszázs indirekt úton befolyásolja az endokrin rendszert, serkentő ingert juttatva a szexuálhormon központokba (megoldás lehet impotenciára vagy potenciazavarra).
  • Néhány hónapos tréning után (kb. 100 nap) emelkedik a teljesítőképesség, s nagymértékben javul a közérzet.
  • Határozott változást okoz a fellépésben is. Eltűnik a görnyedt testtartás, a járás könnyed és rugalmas lesz.
  • Ideges, feszült emberekkel valóságos csodát tehet a Xing Yi, mert a stresszoldó hatása kiemelkedő.
  • Ajánlott mindenkinek, akinek a gerincoszlopa és kiemelten a deréktáji gerincszakasza túlterhelt, akár a túlzott munkavégzéstől, akár az egész napos mozgásszegény életmód következtében.

Napjainkban sokat hallunk a hosszú élet elérésének különféle módszereiről, azonban a megfelelő életminőségről kevés szó esik. A belső harcművészeteket gyakorlók nemcsak hosszú ideig élnek, hanem életminőségüket tekintve is dicső öregkorra számíthatnak.

Xing Yi Quan egy öngyógyító módszer