Gyakran Ismételt Kérdések
Gyakran Ismételt Kérdések

Be kell jelentkezni előre?

Nem feltétlenül szükséges, de ajánlott. Amennyiben nem jelentkeztél írásban úgy kérünk, hogy érkezz meg az iskolába az általad kiválasztott foglalkozás előtt 15-20 perccel, és akkor jelentkezz az órát vezető tanárnál.

Milyen ruházat szükséges?

Könnyű, laza ruházatot ajánlunk, pl. egy melegítő nadrág (fekete), egy rövid ujjú póló (fehér) és egy vékony talpú cipő.

Meg lehet először nézni egy edzést?

Igen, de inkább azt javasoljuk, hogy próbáld ki. Részben azért, mert egy kezdő csoport megtekintése nem ad teljes képet a tanításról. Másodsorban azért, mert ha része vagy az edzésnek és nem csupán külső szemlélője, akkor sokkal közvetlenebb tapasztalatokhoz jutsz.
Honlapunkon pillanatnyilag 77 videó tekinthető meg, úgy gondoljuk ez elegendő képi információval szolgál.

Heti egyszeri alkalomnak van-e értelme?

Van, de csak úgy, ha ki tudod egészíteni otthoni gyakorlással. Kérj házi feladatot, és ha meg is csinálod akkor gyorsan haladsz majd előre.

Menet közben be lehet-e kapcsolódni a különféle tanfolyamokba?

Egy-két alkalom hiányzás a kiválasztott tréning elejéről nem jelent különösebb problémát, mert vannak ismétlő órák is, így könnyen behozható a lemaradás. Természetesen a legszerencsésebb, ha az első időponton való megjelenéssel kezdődik a tanulás.

Van-e könyv vagy oktató videó az itt tanultakról?

Van igen, Kapecska Attila Xing Yi Quan-ről írt könyve kapható az Akadémián. Oktató filmek 12 darab, mint kungfu technikai alapedzés, taoista egészségvédő gyakorlatok, valamint kemény és lágy Qi Gong (ősi életerő fejlesztő gyakorlatok) áll rendelkezésetekre, a videogalériában az oktatófilmek blokk tartalmaként.

Mi a különbség a taiji (taichi) és a kung-fu között?

Ez igen gyakori kérdés. A kung-fu a kínai harcművészetek egyfajta összefoglaló neve. A taiji egy lágy, belső kung-fu irányzat, azaz a taiji is kung-fu, nem csupán egy egészségvédő torna, mint ahogy sokan gondolják.

Van valamilyen szabály vagy etikett a Kung-fu Akadémián?

Természetesen van. Egy tradicionális kung-fu iskolában ez alapfeltétel.
Van néhány dolog amivel tisztában kell lenned:

  • Az a mód ahogy viselkedsz, hozzájárul a fejlődésedhez, valamint kialakít egy képet rólad mind a társaid, mind a tanáraid előtt.
  • Koncentrálj az edzésre, kerüld a viccelődést és a beszélgetést a foglalkozások alatt. Ne zavard a többiek gyakorlását!
  • Légy türelmes!
  • Tiszteld tanáraidat, próbálj meg tiszteletteljes és barátságos magatartással mások felé fordulni, így gyakorlásod sokkal élvezetesebbé válik.
  • Minden körülmények között légy egyenes és őszinte!

Mennyi idő alatt tudom megvédeni magam?

Az önvédelmi képzés az Akadémián kiemelt fontossággal bír, hiszen hol másutt lehetne ilyen képességekre szert tenni, mint egy harcművészeti központban! (Lásd  a Kung-fu Power vagy az Önvédelem lányoknak programjainkat.) A Kung-fu Akadémián van kreatív tréning lehetőség, puszta kézzel és fegyverrel egyaránt, valamint megfelelő alapozás ezek sikeres gyakorlásához.
Alap önvédelmi képességek felépülése biztonságos keretek között, tehetségtől és szorgalomtól függően általában 2 évet vesznek igénybe.

X évesen nem vagyok-e túl idős a kung-fu elkezdéséhez?

A Kung-fu Akadémián a gyakorlók átlag életkora 25-30 év, de vannak 40-50 év körüliek is szép számban. A belső harcművészetek gyakorlása nincs életkorhoz kötve, és a Shaolin rövid ököl is bármely életkorban elkezdhető, mivel nem tartalmaz akrobatikus elemeket.

Milyen hozzáállás szükséges a sikeres gyakorláshoz?

Vannak bizonyos „erények”, amelyekkel rendelkeznie kell a gyakorlónak, ha el szeretné érni célkitűzéseit.

Türelem, melynek a hiánya meggátol minden olyan tevékenységben, melyhez idő és befektetett energia szükséges. (pl. kung-fu)
Rendszeresség. Ez az európai ember gyenge pontja. Az állhatatos, szisztematikus gyakorlás képes csak beérlelni a képességet, mint nap a gyümölcsöt.
Tisztelet. Tanulni annyi, mint befogadni újabb ismereteket, melyet csak alázattal lehet.  A túlzott öntudat és büszkeség elválaszt a tanítástól.
Megbízhatóság. A szabályok és az adott szó betartása. Korrekt viselkedés, jó szándék a mesterek, a társak és az iskola irányában.
Őszinteség, amely megnyitja a tanárok szívét, kiváltja azok jóindulatát és segítőkészségét.

Van-e szellemiség a Kung-fu Akadémián?

A harcművészeti gyakorlás közben, ha jól csinálod a tudatod egy különleges állapotban időzik. Ha odafigyelsz arra amit csinálsz, sok minden megtörténhet benned, és a kis felismerések végül egy nagy egésszé állnak össze, elnyugtatva a tudatodat annak forrásánál. Ezt a folyamatot rendszeres meditációs gyakorlatokkal is segítjük …