2023 a nyúl éve

A kínai csillagjóslás eredete az idők mélyének homályába vész, annyi azonban bizonyos, hogy a távol-keleti asztrológusok évezredek óta művészi szinten űzik népszerű mesterségüket.

A kínai asztrológia zodiákusait tizenkét állatról nevezték el, amelyek a következők: patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya és a disznó. Ebben a sorrendben követik egymást évről évre, hogy megtudjuk miért, ismerkedjünk meg a kínai asztrológia eredetével.

Réges-régen a Jáde Császár mint a Menny uralkodója szükségét érezte, hogy kezdjék el valami módon mérni az időt. Meghirdetett egy folyó-átúszó versenyt az állatok között és díjként felajánlotta, hogy arról a 12 állatról amelyek elsőnek érnek célba egy-egy évet fog elnevezni. Az állatok felsorakoztak és kezdetét vette a verseny. A két jó barát a patkány és a macska megkérték az erős bivalyt, hogy a hátán utazhassanak miközben ő átússza a folyót. Mielőtt a bivaly átért volna a patkány belökte a macskát a vízbe és elrugaszkodva a bivaly fejéről, először ért partot.

A patkány így nem túl szimpatikus, de célravezető taktikájával megnyerte a versenyt, a bivaly lett a második. (A macska csak jóval később evickélt partra elvesztve a versenyt, azóta sem bocsájtott meg a patkánynak.) Meglepetésre a tigris mint a legerősebb állat csak harmadikként ért partot. A patkány a ravaszságának köszönhetően, a bivaly pedig a rendkívüli kitartása révén képes volt megelőzni a nagy esélyesnek gondolt tigrist. A legenda szerint a nyúl a negyedik helyen végzett, miután a sárkány megmentette a vízbe fulladástól. A többi állat a fenti sorrendben jutott át és a Jáde Császár ígéretének megfelelően mindenkinek adott jutalmul egy-egy évet.

A tizenkét állatjegy mellett számításba kell venni még az öt őselemet, úgy mint a tűz, föld, fém, víz és a fa felerősítő vagy gyengítő hatásait is, amelyek az adott év állatjegyének arculatát teszik egyedivé, pl: víz nyúl – 1963, fa nyúl – 1975, tűz nyúl – 1987, föld nyúl – 1999, fém nyúl – 2011 és ismét víz nyúl 2023-ban.

Továbbá, ha teljességre törekszünk, akkor az adott év alapvető minőségét is figyelembe kell vegyük, amely lehet Yin vagy Yang típusú.
Yin jellegű a befelé koncentrálás, a nyugalom és az elcsendesedés.
Yang jellegű a kiáradás, a nyugtalanság és az aktivitás.
A Yang víz, mint az erős hullámok vagy a vízesés, ezzel szemben a – Yin víz, inkább a nyugodt tó vagy a szelíd patak. A Yin és Yang minőségek évente váltják egymást. Az előző 2022-es esztendő szintén víz elemű, de Yang energiájú volt.

A kínai asztrológia a holdnaptárra épül, amelyben az időt 60 éves energetikai ciklusra osztják fel (a tizenkét állatjegy kombinálva az öt őselemmel 60 évente ismétli önmagát, lásd az előző példát a nyúl esetében). A kínai új év nem január elsején, hanem a téli napfordulót követő második újhold után kezdődik, amely 2023-ban február 22-re esik. Ekkor váltja a Víz-Tigris évét a Nyúl éve, szintén a Víz elem minőségében, amely 2024. február 9-ig tart majd.

A Víz elemű Nyúl éve, Yin energiákkal

Az előttünk álló évet alapvetően meghatározza, hogy a kínai asztrológiában az állatöv tizenkét állata közül a nyulat tartják a legszerencsésebbnek. Gondoljunk csak arra, hogy a Sárkány megmenti és segíti a nyulat a folyó-átúszó verseny során, aki így negyedikként ér célba. A kínai állatöv szerint a Nyúl éve egy nagyon békés Yin esztendő, amely mindenki örömére megnyugvást hoz a harcias Tigris éve után. Kiegyensúlyozott, csendes, regenerálódásra alkalmas időszak elé nézünk, amelyben megbocsátásra, harmóniára és nyugalomra számíthatunk.
A Nyúl éve azonban sokkal többet kínál egy nyugodt, kiegyensúlyozott évnél. Mint tudjuk, a nyúl éber a környezetére, jól alkalmazkodik, ha kell villámgyors, bármilyen kedvezőtlen helyzetben ügyesen védi magát. A nyúl ezen felül még rendkívül ravasz, a természetben több odút is használ, egész járatrendszert tart fenn, ami kiszámíthatatlanná teszi felbukkanását. Így a Nyúl éve kedvez a kisebb utazásoknak, amelyek során egyfajta feltalálom magam hozzáállással sok értékes élményben lehet részünk.

A Víz Nyúl éve a sikerek és a lehetőségek, valamint a kedvező tendenciák éve lesz. A szerencsejátékosok és a tőzsdeügynökök jó szerencsére számíthatnak ebben az évben, mert az elkövetkező év kifizetődő lesz azoknak, akik hajlandóak kockázatot vállalni. A tavaszi vagy az őszi időszak új üzleti vállalkozások indítására is alkalmas, ha ilyet tervezgetnénk. A munkában hamar, az év első felében felbukkanhat egy vonzó lehetőség, amit érdemes lesz megragadni. Használjuk bátran a kreativitásunkat, most nagy eséllyel lehet értékes felfedezéseket tenni és ezeknek köszönhetően fontos felismerések birtokába juthatunk.

Idén hajlamosabbak leszünk elkerülni a vitákat és az apró nézeteltéréseket, kevesebb konfliktus és több megértés lesz jellemző. A családi kapcsolatok új erőre kapnak, de lesz amelynek sajnos épp most jár le az ideje és nem folytatható tovább. Fogékonyabbá válunk a szépség és a szerelem iránt és mivel a Nyúl egyben termékenységi szimbólum is, ezért ez a gyermekáldásra vágyók egyik legkedvezőbb éve.  A 2023-as esztendő mindezek mellett nagyszerű lehetőségeket kínál arra, hogy lelassítsunk kicsit és átgondoljuk, mi az igazán fontos számunkra.

Nagyobb figyelmet kap idén a kultúra. A 2023-as év a jó ízlés térnyerésének időszaka lesz és kedvezni fog a különféle művészeti irányzatok útkeresésének is. Kedvteléseink, hobbijaink nagyon sok örömet fognak szerezni, ne sajnáljuk arra az időnket és erőnket, hogy ezeket megéljük. A Nyúl éve rendkívül alkalmas a régóta tervezett célok megvalósítására, mint például egy új, hosszútávú önfejlesztés – akár a kung-fu beindítására is. A kínai horoszkóp szerint a Nyúl évében van a legnagyobb esélye annak, hogy a jószerencse mellénk szegődik, itt a lehetőség, használjuk ki! Sikeres évet kívánok!