
Hozzávalók:
- 1db sertés lábhús
- 50 g kígyóuborka felszeletelve
- 5 g só
- 10 g szójaszósz
- 5 g ecet
- 10 g cukor
- zúzott fokhagyma
- 5 g chili olaj
- 5 g szezámmag
- 5 g újhagyma zöldje
Elkészítése:
- 1/ A sertés lábhúst kicsontozzuk és megfelelő mennyiségű vízben 1 órán át főzzük, majd kiszedjük a főzővízből.
- 2/ Frissentartó fóliával vékonyabb szalámi vastagságúra betekerjük és betesszük a hűtőbe.
- 3/ A kígyóuborka szeleteket egy mélyebb tálalóedény aljára fektetjük, a húst kb. 3 mm vastagságú szeletekre vágjuk és az uborka tetejére halmozzuk.
- 4/ Vegyünk egy másik csészét amiben összekeverjük a hagymát, ecetet, zúzott fokhagymát, sót, cukrot, chili olajat, a szezámmagot, a szójaszószt és 0,5 l vizet, majd öntsük a ízletes szószt a felszeletelt lábhúsra.
A tészta elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükségünk
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- fél kiskanál élesztőpor
- fél kiskanál sütőpor
- 30 ml étolaj
- 200 g langyos víz (a különböző lisztek vízfelvevő képessége eltérhet, esetenként több vízre is szükség lehet)
Elkészítése:
- 1/ A lisztet, élesztőport, a sütőport és az olajat tegyük egy mély keverőtálba
- 2/ Öntsünk hozzá vizet és pálcikával kezdjük el összekeverni, majd kézzel folytassuk a gyúrást addig amíg egy keményebb tésztagombócot nem kapunk.
- 3/ A tésztát fedjük le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre hogy megkeljen. Nem kell megvárni hogy nagyon magasra emelkedjen, elég ha egy kicsit megkel. Akkor jó a tésztánk ha felvágás után apró lyukakat látunk, nagy lyukak helyett.
- 4/ Gyúrjuk újra alaposan össze a tésztánkat és osszuk 20 egyenlő részre.
- 5/ A részeket egyenként először a kezünkkel hosszúkás darabokra formázzuk, majd nyújtófával tovább nyújtjuk szintén hosszúkás formára. A laposra nyújtott tésztadarabot a két végénél fogva összetapasztjuk, így kapunk egy kört, amit függőleges helyzetbe állítva, a nyújtódeszkán a kezünkkel kis pogácsa formára lenyomunk. Ezután a nyújtófával kb. 1 cm vastagra, és 5 cm átmérőjűre formázzuk.
- 6/ Felmelegítjük a serpenyőt és olaj hozzáadása nélkül beletesszük a készre gyúrt lepényeket, lefedjük és kis lángon addig sütjük amíg szép színt kap. Utána megfordítjuk őket, újra lefedjük hogy a másik oldaluk is megpiruljon.
- 7/ Fogyasztáskor a felszeletelt, szaftos lábhúst és az uborkát beletesszük a félig felvágott lepény közepébe, mintha mini hamburgert ennénk.