A TEA ÚTJA 4/4

Minden pozitív külső behatás ami ellazít és táplál, közvetlenül javítja az energia keringésünket. Éppen ezt nyújtja számunkra a tea, éltető ereje feltölt és megszünteti az energiablokkokat.
A kínai hagyományok szerint mindig is a tiszta vízből és jó minőségű levélből készült teaital volt az egyik legfontosabb eszköze a hosszú és egészséges élet elérésének, melyet mindennapi testedzéssel lehetőség szerint valami jó kungfuval ajánlott kiegészíteni.

Tea és egészség

Egészségünk megőrzése a legalapvetőbb törekvésünk kell legyen. A modern tudományos kutatások összhangban vannak az ősi kínai holisztikus modellel, miszerint testünkben minden mindennel összefügg és egészségi állapotunk milyensége a testünkben keringő életerő függvénye. Egészséges csak az lehet, akinek akadálytalanul kering szervezetében az éltető energia, a Qi. A fájdalom, a gyulladás és a különböző betegségek mind az energiakeringés blokkjaiból származnak vagy a normálisnál alacsonyabb energiaszint következményei. Elménk és testünk oly szorosan kapcsolódik össze, hogy a pszichés feszültségek bizonyos idő után szervi energia egyensúlyvesztést és zavarokat okoznak, melyek fizikai elváltozásokhoz vezetnek. Ezért csak úgy maradhatunk egészségesek, ha lelkileg kiegyensúlyozottak és lazák vagyunk.

shutterstock_114303421(1)

A tealevél gazdag B vitaminokban, tartalmaz C vitamint, flavonoidokat, polifenolokat, valamint két nyomelemet, mangánt és potassiumot is, ami fontos szerepet játszik a szívritmus szabályozásban és a test megfelelő folyadékháztartásának fenntartásában.

Étkezés után fogyasztva segít a zsíros, nehéz ételek könnyebb lebontásában és tudományos kutatások igazolták, hogy hatásosan semlegesíti a sült és grillezett ételekben lévő rákkeltő vegyületeket is. Evés után közvetlenül azonban ne igyunk túl sok folyadékot mert felhígítja a gyomornedveket, inkább étkezések között célszerű teázni, az ajánlott mennyiség napi 2-3 csésze.

Mint mindenben, a teafogyasztásban is meg kell találnunk a megfelelő mértéket. A túl sok vagy túl erős teafőzet irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, gátolja a vas felszívódását a szervezetben, megterheli a vesét, álmatlanságot okozhat és elszínezheti a fogakat.

A rendszeres teafogyasztás egészségvédő és betegségmegelőző hatásai:

  • csökkenti a vérzsír és koleszterin szintet és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősíti a hajszálereket
  • megelőzi a magas vérnyomást
  • csökkenti a vércukor szintet, megelőzi a cukorbetegséget
  • fogvédő hatású (természetes fluoridot tartalmaz), megelőzi a fogszuvasodást, megakadályozza a kellemetlen szájszag kialakulását
  • baktérium,- és vírusölő hatású, támogatja a bélrendszer hasznos baktériumait
  • a zöld tea antioxidáns vegyületei kijavítják a sejtkárosodásokat, a polifenolok daganatcsökkentő hatással rendelkeznek
  • frissíti az elmét, javítja a koncentrációs képességet, elűzi a fáradtságot, stresszoldó
  • antioxidáns vegyületei lassítják az öregedési folyamatokat
  • javítja az immunrendszer működését

Fontos hangsúlyozni, hogy a fent felsorolt pozitív hatások a jó minőségű szálas teából készült cukor és citrom hozzáadása nélkül készült italra vonatkoznak, semmiképpen nem a palackozott, ízesített jeges teákra vagy az olcsó filteres teákra.

A cukrozott tea hizlal, illetve savasítja a szervezetet. Válasszunk olyan teákat, amik önmagukban is finomak, itatják magukat, így fokozatosan megismerjük a teák valódi ízét és leszokunk az édesítésről.

shutterstock_88459360

Adjunk időt magunknak a teánk nyugodt elfogyasztására, mivel nem szabad túl forrón inni (károsítja a nyálkahártyát), – jó alkalom a beszélgetésre vagy egy kis csendes elmélkedésre, amíg várjuk, hogy kihűljön. Nagyszerű lehetőség ez napközbeni relaxálásra, stresszoldásra miközben ízlelőbimbóinkat is kényeztetjük egy kis illatos, zamatos tea kortyolgatásával.

Általános tanácsok teafogyasztóknak

  • Ne igyunk túl forró teát
  • Ne igyunk teát reggel éhgyomorra
  • Ne igyunk túl erős teát, kivéve ha az gyógynövényes főzet
  • A kannában kihűlt tea erős, keserű és árt az emésztésnek
  • Ne melegítsük újra a kihűlt teát
  • Szennyezett vagy tisztítatlan vízből ne készítsünk teát
  • Gyenge minőségű teától ne várjunk jó eredményt
  • A rosszul tárolt tea többet árt mint használ, akkor jó ha annyira száraz hogy rázásra zizegő hangot ad. Ha nedves helyen tároljuk dohos lesz a szaga, ekkor fogyasztásra már nem alkalmas
  • A keserű illatú tea íze is kesernyés lesz, a kellemes illatúé finom ízű
  • Ne igyunk teát ha előtte bárányhúst fogyasztottunk, még ha omlós is volt, mert a tea megkeményíti húst a gyomorban, lelassítja az emésztést és székrekedést okozhat
  • Nyugati vagy kínai gyógyszer beszedése előtt és után egy órával ne igyunk teát. Fogamzásgátlót szedő nők ne igyanak erős teát
  • A menstruáció ideje alatt a teafogyasztás fokozza a vérzést
  • Aki emésztőrendszeri fekélyben szenved ne fogyasszon teát
  • Aki nyugtalan és ideges, a tea tovább fokozhatja tüneteit
  • A nagy mennyiségű teafogyasztás összehúzza gyomrot és étkezés előtt elveszi az étvágyat
  • Aki ginzenget fogyaszt rendszeresen 24 órán belül ne igyon teát, mert az erős tea beavatkozik számos gyógynövény és gyógyszer finom egyensúlyába
  • Étkezés után a tea frissíti a leheletet
  • Ha megharapjuk a nyelvünket evés közben, fáj a torkunk vagy szájfertőzésünk van a kellemesen meleg (nem forró!) tea tisztít és gyorsítja a gyógyulást
  • Sebeket fertőtleníthetünk vele mielőtt bekötözzük
  • Kisgyerekeknek nem ajánlott
  • Rossz emésztésű, gyenge gyomrú embereknek nem javasolt
  • Egy kis használt tea vászonzacskóba csomagolva elűzi a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényből
  • Ha halat pucoltunk mossunk kezet erős teában (Oolong a legjobb erre a célra)
  • kemény tojás készítésénél ha teafüvet adunk a főzővízhez érdekes ízt kap a tojás
  • használt tealevélből tökéletes komposzt készíthető aminek kertünk nagy hasznát látja

tea-time-18251-2560x1600