2020 a patkány éve

A kínai csillagjóslás eredete az idők mélyének homályába vész, annyi azonban bizonyos, hogy a távol-keleti asztrológusok évezredek óta művészi szinten űzik népszerű mesterségüket.

A kínai asztrológia zodiákusait tizenkét állatról nevezték el, amelyek a következők: patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya és a disznó. Pontosan ebben a sorrendben követik egymást évről évre.
A jegyek közül első a Patkány, hogy megtudjuk miért ismerkedjünk meg a Kínai asztrológia eredetével.

Réges-régen a Menny uralkodója a Jáde Császár szükségét érezte, hogy elkezdjék valami módon mérni az időt. Meghirdetett egy folyó-átúszó versenyt az állatok között és díjként felajánlotta, hogy az első 12 állatról egy-egy évet fog elnevezni. Az állatok felsorakoztak és kezdetét vette a verseny. A két jó barát a patkány és a macska megkérték az erős bivalyt, hogy a hátán utazhassanak miközben ő átússza a folyót. Mielőtt a bivaly átért volna a patkány belökte a macskát a vízbe és elrugaszkodva a bivaly fejéről először ért partot, megnyerve a versenyt. A többi állat a fenti sorrendben ért át és mindenki kapott egy-egy évet. A macska kimerülten, elázottan az utolsó lett így neki már nem jutott semmi. Ekkor végtelenül megharagudott a patkányra és azóta is tart a gyűlölete.

A tizenkét állatjegy mellett számításba kell venni még az öt őselemet, úgy mint a tűz, föld, fém, víz és a fa felerősítő vagy gyengítő hatásait is, amelyek az adott év állatjegyének arculatát teszik egyedivé, pl: fém patkány – 1960, víz patkány – 1972, fa patkány – 1984, tűz patkány – 1996, föld patkány – 2008 és ismét fém patkány 2020-ban.

A kínai asztrológia a holdnaptárra épül, amelyben az időt 60 éves energetikai ciklusokra osztják fel (a tizenkét állatjegy kombinálva az öt őselemmel 60 évente ismétli önmagát, lásd az előző példát a patkány esetében). A zodiákus tizenkét állat jegye a Hold járásától függően, január utolsó harmadától február második feléig változó időpontban kezdődik, tehát nem január elsején! 2020-ban a holdnaptár szerinti kínai újév január 25-én kezdődik, ekkor váltja a Föld-Disznó évét a Patkány éve a Fém elem minőségében, amely egészen 2021. február 11-ig tart majd.

A Fém elemű patkány éve

A Patkány éve mint első jegy, jelenti az új kezdetet és teljes megújulást hozhat. A legközelebbi Patkány éve a 2032-es lesz, ezért ezt a mostani kezdetet érdemes alaposan átgondolni, és nem szabad elszalasztani a kínálkozó lehetőségeket. Ez az esztendő kiválóan alkalmas a régóta tervezett célok megvalósítására, új dolgok beindítására, akár saját üzleti vállalkozás megalapozására. Ehhez természetesen szükséges az alapos tervezés, nem elég csupán a szerencsére hagyatkozni.

A Fém-Patkány éve jólétet ígér a kínai horoszkóp szerint (a patkány Japánban a gazdagság istene mellett ül a trónon, Szibériában a jómód jelképe). Szerencsés természete azzal magyarázható, hogy biztonságos földalatti járatokban, gyakran teli magtárakban húzódik meg. Jellemzően vidám, jó humorú időszak a patkány éve, amikor problémáinkra többnyire a legkreatívabb megoldásokat találhatjuk meg. Ebben az évben jó eséllyel lehet kedvezőbb egzisztenciális helyzetbe jutni. Gazdasági szempontból 2020-ban folyamatos növekedésre van kilátás, tehát anyagilag kimondottan kedvező esztendőnek ígérkezik. A földalatti biztonságos életet élő patkány az éjszakai élet és a titkos cselekedetek szimbóluma is, tehát ebben az évben ne verjük nagydobra terveinket, inkább koncentráljunk csendesen a feladatra így céljainkat biztosabban fogjuk elérni.

A Patkány évének egzisztenciális szerencséje gyakran a magán vagy családi élet rovására mehet. A sikerekkel egyenes arányban tágulhat a frissen szerzett baráti kör is. Fontos azonban időt szánni a családra, régi barátokra és rokonokra. Ez az év tökéletes arra is, hogy befejezzük a félbehagyott egyetemi tanulmányainkat, új vállalkozást indítsunk vagy belevágjunk egy álomhobbiba, ugyanis a szerencse és a kitartás most kéz a kézben járnak egymással. Ebben az évben egészségi problémák nem fenyegetnek, ha figyelünk magunkra és teszünk az egészségünkért. Szánjunk időt a pihenésre, szakítsunk időt a sportolásra vagy bármilyen mozgásra és fordítsunk gondot a megfelelő táplálkozásra. A kínai horoszkóp szerint a Fém-Patkány évének csúcspontja az ősz lesz, így érdemes erre az időszakra  különösen rákészülni. A 2020-as év ezzel együtt összességében kiemelkedően pozitív, és a kinyíló lehetőségek időszakát hozza el.