Pekingi kacsacomb

Pekingi kacsacomb

Hozzávalók:

  • 1 db kacsacomb
  • 150 g póréhagyma
  • 5 g szecsuáni bors
  • 5 g csillagánizs
  • 5 g egész fahéj
  • 10 g sötét szójaszósz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 g gyömbér
  • 100 g kígyóuborka
  • 70 g cukor
  • 100 édes mártogatószósz
  • 20 g beáztatott étkezési keményítő

Elkészítése:

  • 1/ A wokban vizet forralunk, beletesszük a kacsacombot, hagymát, fokhagymát, gyömbért, a szójaszószt, szecsuáni borsot, fahéjat és 50 g cukrot, majd kis lángon főzzük. Ha fiatal kacsát vásároltunk kb. 40 percig, ha öregebbet akkor 1 órán át. Ha elkészült kivesszük és lecsöpögtetjük.
  • 2/ A wokba legalább 5 cl olajat öntünk és a kacsacomb mindkét oldalát ropogósra sütjük.
  • 3/ Kicsontozzuk a kacsacombot és csíkokra szeletelve a tálalótányérra tesszük.
  • 4/ Az édes mártogatószósz elkészítéséhez a kész szószt beleöntjük a wokba, amelybe előtte kevés olajat tettünk, és hozzáadunk 20 g cukrot és 1 cl vizet. Egyenletesen összeforgatjuk hogy a cukor elolvadjon, majd hozzátesszük a vízzel már előre összekevert keményítőt. A kész szószt tálalótálkába tesszük.
  • 5/ A póréhagymát és a kígyóuborkát hosszában gyufaszál vastagságúra vágjuk és tálalótányérra helyezzük.

A lepény elkészítése

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 1 dl forralt víz

Elkészítése:

  • 1/ A forralt vizet lassan adagoljuk a liszthez és közben folyamatosan keverjük. Ne adjunk egyszerre túl sok vizet a liszthez, hanem apránként és keveset, így gyúrjuk tésztává.
  • 2/ Az összeállt tésztagombócból csináljunk 12 kis adagot.
  • 3/ A kezünkkel nyomjuk le egyenként az adagokat úgy, hogy kis lepény formát vegyenek fel. Egy kisebb tálba tegyünk olajat.
  • 4/ Minden második lepény egyik oldalát kenjük meg olajjal, majd tapasszuk össze egy másik lepénykével. Utána együtt gyúrjuk őket olyan méretűre, hogy a hús és a zöldségek feltekercselve kényelmesen beleférjenek majd.
  • 5/ Olaj nélkül tegyük a wokot a tűzre, és közepes erősségű lángon kezdjük sütni a lepényeket. Ha fehér hólyagok jelennek meg rajta, megfordíthatjuk. A sütésre oldalanként kb. 30 mp-et számoljunk.
  • 6/ Rakjuk egymásra a kész lepényeket és tálalásig tartsuk melegen.- Ideális ha fogyasztás előtt a lepényeket még bambuszpárolóban 2 percet pároljuk. Így a lepény puha lesz és meleg, valamint könnyen tekercselhető állagú. Amikor fogyasztjuk válasszuk szét az előzőleg összetapasztott lepényeket.
  • 7/ Fogyasztáskor tegyünk a lepénybe húst és zöldséget, kevés szósszal ízesítsük és tekercseljük fel mint a palacsintát.